Dječija kolica: Kako ih odabrati i na šta obratiti pažnju

izbor djecija kolica vrste

U narodu postoji vjerovanje da dječija kolica na poklon treba da kupi ujak, kažu za napredak od ujaka nešto na točkovima. 


Koliko je on sposoban i podoban da kupi dječija kolica kada ni sami ne znate šta vam se dopada i šta biste voljeli da pazarite? Jedino što znate jeste da biste voljeli da kada svoje novorođenče izvedete u šetnju, privučete poglede komšija i mama koje ćete sresti u parku. 


Također treba da znate da će ista ta dječija kolica kojima ste privukli poglede za dvije ili tri godine završiti u podrumu ili na tavanu, a da ćete pritom nekoliko puta uputiti opasne psovke na njihov račun, ali i na račun onoga ko ih je kupio. Možda ćete prve mjesece s vašim djetetom provesti u ležećem položaju, jedan od položaja kolica, i bićete više nego srećni kada shvatite da je to mjesto gdje vaša beba uživa da se odmara. Stoga vam preporučujemo da kada budete tražili dječija kolica, gledate ona koja imaju više položaja za ležanje i sjedenje, jer ćete te položaje mijenja tokom dana nekoliko puta s obzirom na to da će vaše dijete to tražiti.


Dimenzije i težina dječijih kolica

Majke prije svega ne treba da traže glomazna i lijepo dizajnirana dječija kolica, već kolica koja su funkcionalna i laka za sklapanje i rasklapanje i da njihova težina bude što manja. Jer kada dođe proljeće, ljeto, jesen, vrijeme za višečasovne šetnje i uživanja na svježem vazduhu, ukoliko su dječija kolica teška, slijedi prvi paket psovki na njihov račun jer ih nije lako nositi uz stepenice i niz njih sa opremom i bebom u njima. Prije svega, treba da imate na umu udobnost za vašu bebu, prvih godinu dana provodiće vrijeme u tim kolicima, poslije toga, samo će se vaša leđa sjećati šta ste morali da preživite i prenesete.

Tate treba da obrate pažnju na funkcionalnost i udobnost, ali isto tako, kada sklopite dječija kolica, provjerite da li mogu da stanu u gepek vašeg automobila, jer ako to ne budete imali na umu, tokom cijelog perioda korišćenja kolica imaćete problem jer nećete moći da promijenite način pakovanja i prevoza.Izbor koja ćete dječija kolica da kupite zasigurno je stvar individualne potrebe, pored nekoliko detalja na koje smo vam ukazali, potrebno je da imaju tendu u vidu suncobrana ili kišobrana i da su s tim dodacima i dalje laganija za manipulaciju. Shvatićete o čemu smo pričali kada dođe vrijeme nošenja uz stepenište zgrade. Kao dodatak gotovo svaka kolica imaju plastični prekrivač koji se lako pakuje, a poslužiće vam i kada pada kiša.Veoma brzo, već poslije šest i više mjeseci, u upotrebu će doći takozvana kišobran kolica, koja ćete koristi mnogo duže nego prethodna, stoga je potrebno da obratite pažnju na stabilnost jer je ona veoma bitna kada dijete počne da se okreće u kolicima i kada sjedi. Po hladnom vremenu, poželjno je ležište/sjedište dječijih kolica obložiti što toplijim materijalom da djetetu ne bi bilo hladno. 

Ono što možemo da kažemo i da vam preporučimo jeste da ne trošite velike sume novca na kolica, pogotovu ona prva, i ako je moguće, da izbjegnete tri u jedan kolica jer su skupa, a i određeni dijelovi se veoma brzo izbace iz upotrebe. Primjera radi, nosiljka koja je danas sastavni dio 3 u 1 kolica zapravo i nije mnogo praktična, jer je dijete brzo preraste, i u tom uzrastu je više u vašim rukama nego u nosiljci. 
Instagram