Hljebići od slanutka


Evo jednog divnog i neobičnog hljebića. Pekla sam ga u aparatu za "cake pops". Još uvijek mi naviru ideje šta bi sve mogla u ovom aparatu spremiti. Imam brašno od leblebije (humusa) i htjela sam da isprobam kakvo se tijesto dobije za hljeb od njega. Izvrsno je i divno je mirisalo dok se peklo.

Sastojci:

- 2 pune kašike brašna od leblebije


- 2 pune kašike integralnog brašna

- 1 puna kašika ajvara (moj je bio ljuti)

- 1 kašika sjeckanih crnih maslina
- 5gr praska za pecivo
- vode
- so 

Soli staviti vrlo malo jer je ajvar već svakako posoljena, a vode će trebati samo koliko d dobijete tijesto koje teško spada sa kašike.
Sve sastojke usuti u činiju i dobro izmjesti. Količina je tačno dovoljna za 18 loptica. Da vas ne bi vaše brašno "prevarilo" pa da bude rijetko ili gusto, trebalo bi da dobijete gustinu istu kao za projice ili kao za knedle za paprikaš. 

Dok pripremate smjesu uključite aparat da se zagrije. Kada se isključi kontrolna lampica možete da rasporedite tijesto u poluloptice. Da bi vam išlo brzo i lako, kašikicu kojom ćete vaditi tijesto obavezno svaki put pokvasite u času sa vodom. 


Tako vlažnom kašikicom već oblikujte nekakvu kuglicu i ubacite u poluloptu. Sve to radite brzo jer tijesto od toplote aparata momentalno počinje da raste. Neka vas ne zbuni što je količina tijesta veća od polulopte jer tako treba da bi se dobila loptica prilikom pečenja. 


Ako nema dovoljno tijesta onda gornja strana ostane polupečena, a donja hoće da postane tamno braon. Kada ste rasporediti tijesto, poklopite gornju stranu aparata i ne otvarajte narednih dva minuta. Gotove su kada se dobije lijepa boja pečene korice.
Ovo tijesto isto možete samo redati u tepsiju na papiru. Isto tako vadite kašikom, možete i da stavite u modle za mafine. Ja sam isto lijepo pekla i u tosteru. Ako bi pekli u rerni, zagrijte rernu na 220C i brzo će biti gotovi, možda već za 5-10 minuta u zavisnosti koliko će tijesto biti debelo. Veoma su ukusni i mirisni i sutra dan su još uvijek meki.
VIŠE RECEPATA PREMA HRONO ISHRANI MOžETE PRONAćI OVDJE.


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram