Jadranka Blažić: Moje iskustvo sa hrono ishranomMoram priznati da sam u "hrono svijet" stigla sasvim slučajno na nagovor moje fb drugarice. Za hrono sam znala već par godina i bila sam upućena u njegove principe, ali se nisam zanimala za njega uopšte.

Malo je neobična priča mog ulaska u hrono svijet.

Šest mjeseci prije odluke da se hranim po hrono principu, postradala sam u saobraćajnoj nesreći. Nesreća i operacije su me učinile nemoćnom i minimalno pokretnom na jednoj nozi. Pet mjeseci poslije operacije ja počinjem da koristim nogu uz pomoć vazdušne čizme, ali me je emotivno stanje stiglo izgleda tek kada sam stala na svoje noge. Munjevitom brzinom sam počela da dobijam na težini, a jedini i glavni krivac su bili slatkiši. S obzirom da sam znala da u hrono nema upotreba šećera, dan prije Nove Godine ja donosim odluku da startujem i tako je i bilo. Zaista je neobičan datum, jer svako drugi na mom mjestu bi sačekao da prođe Nova Godina i Božić. Znala sam da moram samoj sebi stati na put slatkiša, jer sam se u tom mjesecu već bila ugojila 6 kg. U hodu sam svakodnevno prikupljala nove informacije. Na internetu sam sve odslušala što je Dr. Ana Gifing postavljala. Iščitala sam njenu knjigu "Hrono nutricija", naučila pravila kad šta u koje vrijeme i išlo je baš lijepo i primjetno. Prvi mjesec sam izgubila 6 kg, ali je izgledalo kao da sam izgubila više od 10 kg. Najbitnije mi je bilo da mi se ni jednog dana nije javila želja za šećerom, a to je bio jedini razlog mog ulaska u hrono ishranu. 

Nije mi bilo prvih dana baš najbolje, ali to je normalna reakcija, jer se tijelo oslobađa od toksina. Pored mojih dodatnih zdravstvenih problema kao što je visok krvni pritisak, povišen holesterol, problem sa jetrom i operisanom žuči, išlo je dosta dobro. Moj problem je što još uvijek nisam ustalila obroke, jer imam problem sa nesanicom, i nemam fizičke aktivnosti, jer se minimalno krećem još uvijek zbog povrede u udesu.

Sada sam svoju težinu umanjila za 9 kg tu je stalo i zastalo. Nisam odustajala, i dalje sam se hranila kako principi nalažu. Ubrzo su mi se pojavili veći problemi sa zadržavanjem vode u organizmu, to je inače moj problem već godinama, a potpomažu i kamenčići u bubrezima. Tu sam dva mjeseca muku mučila sa vodom i sa opstipacijom (to su moji dugogodišnji problemi). Znači zbog svega toga sam izašla iz hrono jer sam imala terapiju koja se nije slagala sa hrono principima. Kada sam poslije dva mjeseca dovela organizam ponovo u red sa novom terapijom, vratila sam se ponovo na hrono i evo me, tu sam. 

Nadam se da sam sada sve uskladila i da će biti sve uredu. Moja iskustva su iskustva osobe koja ima dosta zdravstvenih problema, a ni godine mi više nisu na zavidnom nivou. Uskoro treba da idem na provjeru krvne slike pa ću tačno znati kakva je situacija sada. Živim sa moja dva odrasla sina i svi smo na HI (hrono ishrani). Mlađi sin (22 godine) imao je problem sa viškom kg, ali to je kod njega za čas došlo na idealnu težinu. Uspio je samo sa ishranom da oslabi 15 kg. Ja mu se divim na volji i želji, jer svaki dan u školi nosi doručak i ručak, a večeru jede kod kuće. Dok je bio na raspustu nije bio na HI, jer nije želio da se opterećuje. Sada je ponovo krenuo. Stariji sin (23 godine) nije bukvalno na HI, ali jede sve što jedemo i mi, jedino on sebi priušti i neke druge stvari, jer on to može jer je uvijek bio u idealnim proporcijama. Priznajem da mi voće još uvijek nedostaje. Jednostavno nikad nisam ni prestajala da ga želim. Dok sam bila ova dva mjeseca van HI, jela sam dosta voća jer mi je opstipacija pravila probleme. Ali sam se i uvjerila da se od voća jako lako gojim, jer voće mi je bilo jedino nedozvoljeno što sam jela u vrijeme van HI. Apsolutni sam anti na alkohol, cigarete i kafu, ali zato voće je moj jedini "porok". Ne znam koliko ću izdržati ovog puta da budem na restrikciji , ali znam da će mi voće biti obavezna užina kad izađem iz restrikcije. Sve u svemu prija mi HI. 

Bez obzira što imam puno zdravstvenih problema i godine koje same po sebi stvaraju probleme, ja sam ipak zadovoljna kako se osjećam. Uskoro treba da idem na provjeru krvne slike pa ću tačno znati kakva je situacija sada.


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram