Kako uvijek izgledati lijepo?

Godišnji odmori su za nama. Neko je negdje išao, a neko je ostao kod kuće. U svakom slučaju iza nas je period kada se možda malo pr...


Godišnji odmori su za nama. Neko je negdje išao, a neko je ostao kod kuće. U svakom slučaju iza nas je period kada se možda malo promjenio ritam dana, kada smo napravili ekstra šetnju  u parku ili prirodi ili družili se sa dragim ljudima. Ili jednostavno samo se za momenat posvetili sebi.
Moj godišnji  odmor je bio na Jadranskom moru, među maslinama. Prema grčkoj mitologiji masline su simbol mudrosti.

Vjerovatno to nije bez razloga tako rečeno. I ja  kada sjedim uz masline sam inspirisana za razmišljanje o životu. O  stvarima koje nam život uljepšavaju ili ne uljepšavaju.


Pa kada već pominjem uljepšavanje ne mogu a da ne pomenem da zapažam, a mislim i drugi da kada smo na odmoru izgledamo svi lijepo i privlačno, bez obzira na životnu dob. Naravno rekli bi zato što  smo na odmoru.

U jednom tekstu sam pročitala komentar da bi najbolje bilo da svaki dan  svog života proživljavamo kao  da smo na odmoru. Da nam svaki dan bude ispunjen i obojen raznolikostima. U tekstu naglašavaju da je u tom slučaju život ljepši i ispunjeniji. Kako sam dalje razumjela misli se na to da nam svakodnevnica bude ispunjena, da ne ulazimo u kolotečinu, gdje vrijeme i naž život prolazi pored nas umjesto  kroz nas.


Potpuno se slažem s tim.

Ali se istovremeno  slažem da  i svaki dan možemo da izgledamo lijepo i privlačno kao i na odmoru. Mala je razlika između duševne i vanjske ljepote. Povezane su više nego što mi i mislimo. Savjete za vanjsku ljepotu ću prepustiti stručnjacima za kozmetiku. Ono što ja želim da dam je par savjeta za unutrašnju ljepotu:

BITI  ZAHVALAN

Jako je bitno za duševnu ljepotu i zdravlje da budemo zahvalni za sve organe koji nam vare hranu. Za mišice koji nas služe i nose gdje hoćemo. Za oči i srce koje nas vode kroz život... Jako je bitno biti zahvalan svom tijelu kakvo god da je. Pa i onda ako tijelo nije onakvo kako bismo htjeli.
GRADITI  SAMOPOUZDANJE

Graditi samopouzdanje je savjet broj jedan.
Psihologinja Dr.Vivian Dille je radila istraživanje zašto su neki top modeli uspješni, a neki ne. Zaključak joj je bio da nisu uspješne zato što su lijepe, jer svi modeli su lijepi. Isto tako nisu uspješne zato što su perfektne, jer perfekcija ne postoji. Uspješne su zbog svog držanja i svoje samouvjerenosti.BITI  SKONCENTRISAN  NA  ONO  ŠTO IMAMO, A NE  ONO  ŠTO  NEMAMO

Svakodnevno smo u situaciji da stanemo pred ogledalo. To je ritual koji je postao automatizam. Rado se kontrolišemo u staklima izloga. I uvijek smo jako kritični prema sebi. Jer mislimo da drugi izgledaju ljepše. Želimo zatvoriti oči  da ne vidimo dio tjela koji nije lijep. Pogrešno!!! Trebamo otvoriti oči i gledati na ono što nam je lijepo i naše originalno. Lijepa kosa, oči lijepo držanje...

DUŠEVNA  HIGIJENA

Ljubaznost, poštovanje, kreativnost, suosjećanje sa drugima su elementi koje svaki dan treba iznova osvježavati. U ovome je najveća ljepota.  
            
Brinuti se o svom tijelu i srcu su osnovni  i najdragocjeniji duševni kozmetički preparati. Ljepota je u originalnosti i jednostavnosti  na isti način kako je priroda oko nas originalna i jednostavna i istovremeno prelijepa i bogata.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.