Kamut hljeb - Recept prema hrono ishrani


Evo jednog vrlo jednostavnog hljeba koji se sprema brzo i lako. Do sada sam ga pravila sa nekoliko vrsta brašna, ali ovaj sa kamut brašno mi se najviše dopao za sada.
Kamut je drevna žitarica, bliski rođak današnje tvrde (durum) pšenice. Okus mu je slatkast zbog čega su ovu žitaricu prozvali “slatkom pšenicom”. Zbog visoke energetske vrijednosti, kamut je posebno pogodan za tjelesno aktivnije ljude i sportaše. Ljudi alergični na gluten pokazuju 70% manju osjetljivost na kamut. Kamut možete koristiti za heljb, kolače, palačinke i u mnogim drugim receptima, gdje se inače koristi pšenica.


Potrebno je da rerna bude zagrijana na 250 C. Najbolje je da počnete da spremate tijesto kada se rerna zagrije. 

Potrebno:
- 4 pune supene kašike kamut brašna (~200 gr)
- soli pola ravne kašikice
- kašikicu praška za pecivo
- 2 kašike maslinovog ulja
- ravnu kašikicu anis u prahu
- voda

Priprema:
Pomiješala sam suhe sastojke, a zatim dodala ulje i polako dodavala vode da dobijem čvrsto tijesto. Mokrim dlanovima sam oblikovala veknu na silikonskoj podlozi (može i na papiru za pečenje). Zasjekla sam ga odozgo i stavila da se peče. Ovaj hljeb mi se pekao 25 minuta. Težina je 480 gr.


Znam da će te se pitati zašto sam stavila anis u hljeb. Ovo je meni po mojoj ličnoj ideji, ali vi ga nemojte stavljati ako ne volite anis. Ja uživam da isprobavam ukuse. Moja djeca se često ne slažu sa mojim kombinacijama, ali ih volim i rado se upuštam u avanturu.
O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski"

Instagram