Kamut palačinke: Recept prema principima hrono ishrane


Još uvijek uživam da istražujem ukuse dozvoljenih brašna i svaki put se iznenadim divnim ukusima. Danas sam se odlučila opet samo za jednu vrstu. Sve više dolazim do zaključka da mi najviše prijaju iz porodice pšenice. Izgleda da sam njima najviše privržena i još ni jednom nisam imala zamjerke na miris i ukus, kao za neke druge nisu pšenice.
Kamut je drevna žitarica, bliski rođak današnje tvrde (durum) pšenice.Okus mu je slatkast zbog čega su ovu žitaricu prozvali “slatkom pšenicom”. Zbog visoke energetske vrijednosti kamut je posebno pogodan za tjelesno aktivnije ljude i sportaše. Ljudi alergični na gluten pokazuju 70% manju osjetljivost na kamut. Kamut možete koristiti za heljb, kolače, palačinke i u mnogim drugim receptima, gdje se inače koristi pšenica.

Ova količina je dovoljna vjerovatno i za troje, ali eto nama je bila tačno za dvoje. Odlučila sam se da bude sa cijelim jajima, jer nije dan za sir, pa sam napravila kompenzaciju srcu mome. Nisam bila sigurna koliko nas će moći da obavi doručak, pa sam se dvoumila oko količine putera, jer je po osobi dozvoljeno 20 gr.

Potrebno:
- 2 jaja
- 3 pune kašike kamut brašna (~150 gr)
- 40 gr putera
- 1/4 kašikice soli himalajske
- bademovo mlijeko domaće

Priprema:
Jaja, so, otopljen puter na sobnoj temperaturi i 50 ml mlijeka umutiti sa pjenaricom i u to dodati 3 pune kašike kamut brašna. Moje kašike su baš velike, one starinske. Kada ste sjedinili masu i kada su nestale mrvice i tragovi od putera, dolivajte mlijeka koliko je potrebno da se dobije gustina kao i za svake druge palačinke. Lijepo i lako se peku i prevrću (ja ih prevrćem u vazduhu), ali su dosta krte, jer je kamut prilično suh.

Evo ovako je izgledao moj doručak u kompletu sa kamut palačinkama


O autorici:
Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram