NAZDRAVLJE ČORBA


Kada sam počela da pripremam povrće, i vidjela čega sam sve nasjeckala, pomislila sam "e, nek nam je na zdravlje". Tako sam i odlučila da dam ime ovom jelu. Uvijek mi stvara veliki problem napisati naslov gotovom jelu, a da se ne ponavljam. Nekad možda naslov zvuči nepovezano, ali to bude moja trenutna misao koja se pretvori u naziv.

Današnje jelo je trebalo da bude jako i sito, jer moj sin ima ručak u školi, a večeru u 18:30 h kada i stigne kući. Ako nema dovoljno mesa u obroku za ručak, on počne da osjeća glad poslije 4 sata od ručka. Isto tako mu ponekad dosade meso i salata i baš zahtijeva nešto na kašiku. Eto tako je ovo bogato jelo nastalo danas.


Sastojci:

- 1/2 glavice kelja


- 500 gr mljeveno goveđe meso

- 1 veliki praziluk

- 4 čehna bijelog luka
- 2 ljubičasta luka
- 1 šolja vlasca
- 1 velika žuta paprika
- 10 sušenih paradajza
- 1/4 šolje zeleni lišća
- 500 ml samljevenog paradajza
- 2 sušene crvene paprike
- so, biber, začini

- 10ml ulja

Priprema:

Praziluk očistiti, oprati i nasjeckati na kocke (ne mora jako sitno). Staviti da se proprži na ulju. Dodati na sitno isjeckan ljubičasti luk. Kada se propržilo, ubaciti mljeveno meso da se proprži kako bi se lijepo odvojilo od grudvica. Kelj isjeći na tanke rezance, papriku žutu na kockice i sušeni paradajz isjeckati na sitno. Sve ubaciti i nastaviti da se dinsta dok ne spadne kelj. Zatim preliti sa samljevenim paradajzom, dodati i ostale sastojke, ako treba dodati još malo vode tek toliko da sve ogrezne u vodi. Kada provri, posoliti, pobiberiti, staviti u prahu crni i bijeli luk i šta još volite od začina. Ja sam dodala i dva lista od lovora. Čorba je skuhana kada je i kelj skuhan, jer jedino njemu treba najduže vremena da se skuha. Pustila sam da se malo više ukuha da bi bilo gusto zbog mljevenog mesa. Najbitnije je da je jelo jako ukusno i da su se svi ukusi baš lijepo složili, a i moj školarac nije bio gladan, to mi je najbitnije. Dosta je izdasno, tako da smo svo troje imali sasvim dovoljno za svakog.
O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram