Kako pronaći mir u sebi?

Svake godine iznova doživljavam isti osjećaj i tada imam potrebu da se svakodnevno zahvalim prirodi na njenim bojama, mirisima, pl...Svake godine iznova doživljavam isti osjećaj i tada imam potrebu da se svakodnevno zahvalim prirodi na njenim bojama, mirisima, plodovima...

 “Mi dijelimo zrak sa šumama i vodu sa morima. Kao jedno tijelo, smo mi i oni ,  jedno” (Buddha)

Glavna urednica Arabella magazina mi je napisala da im je sada tema u magazinu JESEN.

Kako sam to pročitala automatski mi se izraz osmijeha pojavio na licu. Moje najomiljenije godišnje doba.

Sve je u balansu, zrelo i spokojno. Priroda nas  vodi ka tome da zavirimo u sebe. Vodi nas na neko mjesto mira, mudrosti i zahvalnosti. Taj uzdah zahvalnosti mi se javlja iz dna duše i doživljavam ga kao jednu molitvu,  za život i svu ljepotu.

U čitavom svijetu traže ljudi taj mir u sebi. I nije bitno da li su Hrišćani, Muslimani, Židovi Budisti, Hindu ili Ateisti. Potreba da na momenat zavirimo u sebe  je univerzalna.
Ono što je najljepše je da priroda govori jednim jezikom.
U prirodi tražimo prostor za sebe, za nadu, za ljubav i za zahvalnost za svo dobro što nam život nudi. Nešto što možda religije zovu sveto i božije. I koliko god da se svi razlikujemo, govor tijela pri zahvaljivanju je prirodan, automatski. Ruke nam idu u pravcu srca, a oči  zatvaramo ili tražimo nešto što inspiriše.  
                                   
U prirodi  uočavamo kako je sve jedo od drugoga ovisno, a ako dobro pogledamo imamo puno stvari za koje možemo biti zahvalni. Nije bitno da li su to male ili velike stvari.

                               "Plod tišine je molitva."  (Majka Tereza)

U Bibliji piše :” Broj u sebi čime si blagoslovljen”. To je mudar savjet. U Islamu nam je također poznat “tespih”, odnosno molitveni lanac, koji se sastoji od 33  bobice. Budisti koriste molitveni lanac  sa 108  bobica. I tako svjesno nabrajajući  što  je dobro prave pun krug, formiraju jedno. Sve svjetske religijske ustanove imaju svoju vrstu oltara.

Biti zahvalan i tažiti mir i spokojstvo može svako od nas i ako ne posjećujemo vjerske ustanove. Svugdje i kako i kako nam odgovara. I lijepo je ako si taj prostor kreiramo.  

Prostor  gdje će nam biti opušteno, gdje ćemo malo biti u sebi. Na jednom mirnom mjestu u svojoj sobi uz šoljicu toploga čaja ili vode iz omiljene čase, uz omiljenu knjigu ili časopis.  Tečnost je simbol energije i promjene. Uz plamen jedne sviječice, koja nudi utjehu i toplinu, ali također je i simbol životne vatre koju mi nosimo u sebi. Kao i uz miris nekog eteričnog  ulja cimeta ili lavande koje opušta.
Molitve i mantre pokazuju koliko su misli jake.  
Uglavnom se misli na ljubav, zahvalnost, poštovanje.

Iz naučnih istraživanja se pokazalo da molitva pomaže u smislu da kreiramo u sebi  i oko sebe  izvor mira i pozitivne energije. Ali su eksperimenti također pokazali da molitva pomaže kod visokog pritiska, glavobolje i straha.

               “ O Velika Dušo,
                  Pusti me da šetam u ovoj ljepoti,
                  Da moje oči i dalje gledaju crveni i ljubičasti zalazak sunca.
                   Pusti da moje ruke osjete sve od tebe stvoreno.
                   Pusti da moje uši dobro čuju tvoj glas
                   Pusti da učim lekcije koje su skrivene
                   u svakome listu i svakome kamenu.
    
                   Molitva  od  Sioux- Indijanaca

Uživajte u sebi i ne dozvolite da vas površne stvari udaljuju od sebe. A toplina i bogatstvo jeseni neka bude doprinos vašoj sreci!

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.