Recept sa shiitake gljivama ili “malo jelo” (za imunitet i vitalnost organizma)


Nasa saradnica za makrobioticku prehranu, Lejla Ibrahimovic, ovoga tjedna preporučuje vam zdravo jelo sa shitake gljivama i kombu-algama. Vise o gljivama u makrobiotickoj prehrani i njihovoj nutritivnoj vrijednosti možete pročitati ovdje, a o algama, koje se smatraju hranom budućnosti ovdje.


Sastojci:

½ šoljice suhog dajkona
2 trake kombu alge
4 shitake gljive / suhe/ ili 6 shitake gljiva svježih
tamari / sos od soje/

Priprema:

-       Namočite kombu, dajkon I shiitake da omekšaju
-       Narežite kombu i shiitake na trakice
-       Na dno posude stavite kombu, pa shiitake, na vrh dajkon i prelijte vodom / može i voda od namakanja/
-       Kuhajte 30-40 minuta na laganoj vatri, poklopljeno
-       Dodajte pred kraj malo tamarija i kuhajte još nekoliko minuta
-       Po potrebi pojačajte vatru i otklopite da voda ispari


Ovo se u makrobiotici često naziva „Malo jelo” , jer može stajati 10 dana u frižideru. Uzima se po jedna supena kašika uz obrok od riže ili druge žitarice i mahunarke.  „Malo  jelo”  je izuzetno ljekovito, pojačava imunitet i vitalnost organizma.


O AUTORICI...


Lejla Ibrahimović, 
stručna saradnica za makrobiotiku

Lejla Ibrahimovic, dipl.ing.elektrotehnike, rođena je 1954. godine u Tuzli . Osim svog profesionalnog razvoja u sferi elektrotehnike, posljednjih deset godina se bavi realizacijom projekata iz oblasti zastite čovjekove sredine.
Već dugi niz godina  posvecena je traganju za  zdravim stilom življenja, promovisanju ljudskih i obiteljskih  vrijednosti,   svakodnevnih tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja i odnosa prema okolišu.

Posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani  i uvođenju makrobiotskih načela u svojoj porodici. Već osam godina primjenjuje makrobiotska načela u svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući čemu je prevazišla vlastite zdravstvene probleme  i unaprijedila svoje opšte zdravstveno stanje. Svoja pozitivna iskustva nesebično dijeli sa ljudima koji iz zdravstvenih i drugih razloga žele promjeniti svoj način ishrane i prihvatiti ishranu prema makrobiotskim načelima.

Instagram