Slane princess krofne - Recept prema hrono ishrani


A zašto mi ne bi sebi priuštili drugačiji doručak? Ovo tijesto je idealno za tako nešto. Dok ne dođe vrijeme da možemo jesti "princess krofne", uživajmo u slanim princess na hrono način.


Razmišljala sam koju kombinaciju brašna da napravim, a da bude privlačnog ukusa. Odlučila sam se za kombinaciju speltinog i teff brašna. Nisam sigurna da li ga ima u zemljama, ali ako se odlučite da pravite ove princess, vi možete da koristite brašno koje vama odgovara. Prednost princess je što možete da ih pravite i sa mekim i sa oštrim brašnom, samo je bitno da se uklopite sa količinom vode, jer ako spremate sa mekim brašnom trebaće vam manje vode.


SASTOJCI   ZA   TIJESTO:
  -   2 jajeta
  -   100 ml vode
  -   50 ml ulje od kostice grožđa
  -   so himalajska
  -   1 puna supena kašika speltinog brašna
  -   3 pune supene kašike teff brašna

Priprema:

Vodu, so, ulje staviti da provri. Čim provri sklonite sa ringle, ubacite brašna i brzo varjačom miješajte da se sve sjedini. Ubacite jaja i brzim pokretima miješajte da se lijepo sjedini. Ja sam mutila pjenaricom, ali možete i mikserom. Pošto za svako brašno treba drugačija količina vode, vi odredite da li treba još dodati vode ili brašna. Treba da dobijete lijepu gustu masu koja će biti postojana i glatka. Tijesto ubacite u špric i poredajte na papiru za pečenje. Ja sam pravila ne toliko velike da bi bile praktične za zalogaje. Pekla sam ih na 210 C, 30 minuta. Trebala sam da pratim kada promjenu boju, ali ova vrsta brašna mi baš nije pokazivala neku promjenu, tako da sam sama odredila da je 30 minuta dovoljno, i nisam pogriješila. 


Dok su se princess pekle, pripremala sam sastojke za punjenje:
  -    ljuti kulen na kockice
  -    krastavac na kockice
  -    mrkva na kockice
  -    mladi crni luk
  -    svježi mladi sir
  -    namaz od artičoke
  -    sjeckan peršun
  -    biber


Sve sastojke sam sjedinila i punila princess. Ovako pripremljene princes su dovoljne za kompletan doručak uz dodatak možda čaše soka od  iscjeđenog dozvoljenog povrća. Takođe su praktične za ponijeti, jer mogu da se spreme u veče za sutra dan.O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram