Šta najviše muči majke čije dijete kreće ili već ide u školu?
"Polazak u školu zapravo je veoma sretan, ali i stresan događaj za dijete, roditelje, ali i cijelu porodicu. 
Svi su uključeni u brigu vezanu za promjenu rutine, odlazak djetata iz okrilja potpune zaštite i pažnja koje je usmjerena samo na to dijete.

Od toga koliko smo ga naučili druženju, otvorenosti u komunikaciji, samopouzdanju, oprezu, poslušnosti ovisi  i snalaženje u novoj ulozi učenika. Ohrabrenje treba  roditelju jednako kao i djetetu. Treba u tome puno strpljenja,  razumijevanja kao i odvojenog vremena.

Dijete mora osjetiti vaše pozitivne emocije kako bi steklo osjećaj zadovoljstva.” Kazala je majka ali i ljekar,  prof.dr.Nada Mladina, pedijatar.

Šta najviše muči majke čije dijete kreće ili već ide u školu, pročitajte u nastavku teksta.

"Kao majka sedmogodišnjaka, koji je ove školske godine krenuo u prvi razred dvetogodišnje škole, stalno sam se na početku pitala kako se snalazi u novoj sredini, posebno kada je u pitanju odnos sa drugom djecom.
Prije svega, jer je moj sin s jedne strane veoma društven, ali s druge veoma stidljiv dječak. Fino je vaspitan, čak toliko da još uvijek ne zna odgovoriti u situaciji ukoliko upadne u zamku nestašne djece. 
O drugim stvarima nisam brinula, jer je veoma pametno dijete, doraslo tome da odgovori svakom školskom zadatku", kazala je mama školarca iz Osnovne škole "Tušanj" Tuzla.


Eldina Herenda -  Miščević kaže:

“Početna briga bila je, hoće li se dijete uklopiti u novo okruženje i obratno.
 Da li će biti zainteresovana za sve školske aktivnosti i zavoljeti predmete.
S obzirom da imam starije dijete, brinula sam o tome hoće li prepoznati svoje interese  te hoće li i kako prihvatiti nove obaveze.Majka i profesorica bosanskoga jezika i književnosti misli da sve majke i djeca ne osjećaju isto.
“Sve zavisi od toga da li se dijete ranije odvajalo od majke i obratno, odnosno da li su majke zaposlene ili su domaćice. S obzirom da sam ja radila ali sam ujedno bila i vezana za svoje dijete, bilo me je pomalo strah, ali više za  mene, nego za sina, iskreno, Sreća, moje sin je jedno komunikativno i već prije kretanja u školu, izuzetno socijalizovano dijete (zahvaljujući vrtiću, u koji je išao od treće godine života), tako da me u tom pogledu njegove socijalizacije i prihvatanja nove sredine i novih ljudi u njegovom životu, nije bilo strah.

Danas je peti razred, i drago mi je što je stvorio sebi naviku da domaće zadatke uradi odmah.
Međutim imamo problema druge vrste, jer zbog svoje radoznalosti, veoma često ne čuje neke bitne stvari, npr. šta ponijeti za likovnu kulturu, koju lektiru treba pročitati taj mjesec, kada treba donijeti neki referat u školu...
T.A čiji sin ide u Osnovnu školu Sin Han, najviše muči težak ruksak.  “ Šest predmeta, po knjiga i sveska iz svakog, bojim se za njegova leđa, ali i za sigurnost svoga djeteta. Svašta se dešava, djeca su agresivna, a on miran i pristojan” Ističe zabrinuta majka.


“Često se sjetim prvih školskih dana svoga sina. Bio je to veliki preokret kako za njega tako i za nas, roditelje.
Iako sam znala da je moje dijete samostalno, ipak sam brinula kao i svaka majka: hoće li se snaći u novoj sredini, kakav će utisak ostaviti na prvom susretu s učiteljicom, kako će prihvatiti pravila ponašanja i odgovornost prema učenju. 
Inače sam ga  još prije samog polaska u školu pripremala za taj dan. Prvi školski dan bio je pun emocija i neizvjesnosti, zbog toga ga nikada neću zaboraviti.

Trenutno sam sretna i zbog toga, što će svoje iskostvo, svoje savjete prenijeti na svoju mlađu sestru”.  Kazala je mama učenika Osnovne škole Centar.

Prof.dr. Nada Mladina, pedijatrica, poručuje svim roditeljima

“Pokažite djetetu da ga cijenite i prihvaćate, uvažavajući njegove sposobnosti i interese. Budite umjereni s negativnim kritikama i promišljeni s kaznama jer one u konačnici produbljuju osjećaj nesigurnosti i neuspjeha. U narodu postoji izreka koja glasi "po jutru se dan poznaje". U ovom slučaju neka se po pripremama za školu očituje uspjeh i zadovoljstvo djeteta u školi.

Majke i stručnjaci intervjuisani prije godinu dana


Pripremila: Daniela Čomić

Instagram