Trpezarijski stolovi – nekada i sada

TRPEZARIJSKI STO

Trpezarijski stolovi oduvijek su važili za centralno mjesto u svakom domu, oko kog se porodica okupljala ne samo da bi objedovala, već i dijelila svoje tuge i radosti.

 Trepzarijski stolovi su vjekovni tihi svjedoci i veselih trenutaka provedenih sa gostima, raznih proslava, krštenja, rođendana, krsnih slava i vjenčanja, ali i onih ne tako lijepih momenata, porodičnih problema i sahrana. U savremenom dobu, tačnije od početka XXI vijeka, trpezarijski stolovi polako gube svoju središnju ulogu među namještajem u kući, koju sve češće preuzimaju oni dijelovi blizu televizora ili kompjutera. Funkcija i izgled koje su trpezarijski stolovi imali nekad sve manje je aktuelna u današnje vrijeme, a samim tim se polako gubi i njihova emotivna vrijednost.

Trpezarijski stolovi do početka XX vijekaTrpezarijski stolovi su prije početka savremenog doba u seoskim domaćinstvima bili niski i kružnog oblika, jednostavno izrađeni od tanko sječenih komada drveta, dok su se pored njih namještali tronošci i sećije, male klupe pokrivene ćilimima namjenjene sjedenju. Kako nije bilo mogućnosti za posjedovanje većeg broja sudova, to su porodice jele iz jedne šerpe ili kazana, i morale su se za obrokom okupljati u isto vrijeme. U građanskim stanovima, trpezarijski stolovi se nisu svojom visinom mnogo razlikovali od današnjih, s tim da su bili rađeni od punog drveta, nerijetko izrezbarenog različitim šarama. Oko njih su se postavljale iste takve stolice i masivni ormari za posuđe, dok je forma najčešće bila kružna ili elipsasta. Mada u boljim novčanim prilikama, i građanske porodice su poštovale običaj zajedničkog objedovanja. Već krajem XIX vijeka, u kućama stanovnika građana, nalazimo ono što bismo mogli nazvati modernom varijantom trpezarijskih stolova – pravougaone i kvadratne oblike, sa manje ukrasa.     

Trpezarijski stolovi u XX vijekuTrpezarijski stolovi u prošlom vijeku dobijaju formu koja nam je i danas poznata. Velika migracija seoskog stanovništva u gradove, ali i finansijske poslijeratne neprilike i manjak prostora, utiču i na izgled trpezarijskih stolova, te se sve manje materijala koristi za njihovu izradu. Za razliku od stilskog namještaja prethodnog perioda, trpezarijski stolovi dobijaju svoje dvije najčešće varijante – manju, četvorougaonu, od tankog drveta, sa mogućnošću izvlačenja donjih dasaka i širenja, i veću, pravougaonog oblika, rađenu od punog drveta, sa izrezbarenim stolicama i teškim i velikim ormarima kao pratećim elementima. I stanovništvo sela preuzima ove trendove, te se niski i neugledni trpezarijski stolovi više ne mogu pronaći ni u seoskim kućama. U XX vijeku i dalje vlada navika da cijele porodice makar večere radnim danima i nedjeljni ručak provode za trpezarijskim stolovima.


Trpezarijski stolovi danasTrpezarijski stolovi danas imaju bezbroj modela i izrađeni su od najrazličitijih materijala, od drveta, plastike, mermera, stakla, ili njihovih kombinacija. Nerijetko se uklapaju u kuhinju ili de
dio dnevne sobe, pa je dizajn trpezarijskih stolova prilagođen ostatku namještaja u ovim prostorijama. Njihov izbor je zaista veliki, ali bi se moglo reći da trpezarijski stolovi polako gube onu emotivnu vrijednost koju su imali u prethodnim vjekovima. Porodice se sve rjeđe pri objedu okupljaju oko njih, te trpezarijski stolovi jedino služe različitim vrstama proslava, u također rijetkim slučajevima kada se iste organizuju kod kuće. Gledanje televizije ili raznih sadržaja na internetu doveli su do toga da se sve češće jede ispred ekrana, te trpezarijski stolovi gube, pored emotivne, i svoju primarnu funkciju, ali ipak ostaju neizostavan element namještaja u svakom domu.  Instagram