Zdrava i ukusna salata od kelja: Savršen prilog svim jelima

zdrava ukusna salata od kelja hrono ishrana

Hrono ručak mora da sadrži meso+povrće+salata. Meni najviše odgovara da svježe povrće pripremim kao salatu i to mi bude prilog, ali nekad poželim neki kuhani prilog od povrća.
U hrono ishrani od povrća obavezno mora da bude u sirovom stanju cvekla, korijen celera, šargarepa. Za vrijeme restrikcije NE KORISTIMO SKROBNO POVRĆE, kao sto su, krompir, pasulj, grašak, kokuruz, boranija, bob... (sve mahunarke).Ali ostaje nam LISNATO POVRĆE u koje spada kupus, blitva, spanać, kelj, kale,hraštan... naravno sve vrste tih biljaka dolaze u obzir. 


Također koristimo CVJETNO POVRĆE kao sto su, karfiol, artičoka, brokuli.... Od PLODNOG POVRĆA dozvoljeno je tikvice, paradajz, paprika, patlidžan, krastavac... LUKOVIČASTO povrće je dozvoljeno sve.
Ja sam se danas odlučila za kale (ili kako ga u našem narodu zovu "lisnati kelj") i praziluk.Sastojci:
  • 3 veća praziluka
  • 10 listova kelja
  • 20ml ulja
  • so
  • biber
  • začini
  • voda

Priprema:


Praziluk oprati i isjeći na krupnije kockice a kale oprati i pokidati sa korijena lista. Ulje ugrijati i staviti praziluk da se dinsta posoljen dok ne postane staklast. Kada je praziluk dinstan ubaciti kale i dinstati dok ne spadne. Ja sam od začina upotrijebila biber, sušeni vlasac, sušeno lišće zeleni, crni i bijeli luk u prahu. Dodala sam 200ml vode i ostavila na slabijoj vatri poklopljeno da se krčka dok kale nisu skroz omekšale. Nama je ovo jelo bilo prilog uz pečeno meso i salatu od pečene crvene paprike.P.S. Ovako možete spremiti prilog uz bilo koje drugo lisnato povrće.

O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram