Doživjeti stotu;ispovijest zdrave devedesetogodišnjakinje i savjeti za dug i sretan životDemirović Safija Tuzlanka je koja je napunila 89 godina. Osim skorašnje povrede kuka, ozbiljnih zdravstvenih problema nema.


Rođena je u Tuzli i cijeli svoj život provela je u rodnom gradu kao domaćica i vjerna saputnica svoga supruga.
Prije dvije godine ova stara Tuzlanka imala je povredu kuka koja je rezultirala operacijom te je jedan period provela u bolnici.
Uvijek nasmijana i vedra duha, znala je veseliti i ostale pacijentice koje su s njom dijelile bolničku sobu.
Ipak, od svih sa istom povredom, Safija je prva napustila sobu. Njeni nalazi  bili su odlični, oporavak također.
Sada se već oporavila, malo teže hoda, ali svakim danom je sve bolje.
Na pitanje, šta je tajna njenog  dugog života i vedrog duha, gospođa Demirović kaže :“ Cijeli svoj život pijem čajeve, ne neke posebne, ono što mi raste oko kuće.Uvijek sam vesela i dosta se smijem, mada mi život nije bio lagodan. Radila sam s mužem i muške i ženske poslove.
Nisam jela suhomesnate proizvode, svaki dan jedem obrok s kašikom. Dosta se krećem, družim, do duše sada malo teže, ali ide ka boljem.

Nemam puno svojih vršnjaka, ali održavam kontakte s familijom, dođu oni meni, ja njih nazovem."

Sve više se govori o tome kako nam je medicina napredovala te kako postoje  lijekovi za razne bolesti, uz važno opravdanje da se nekada od temperature umiralo, ali sada je tu Paracetamol...

Istina je, ali s druge strane sve više mladih ljudi obolijeva od teških bolesti i rano umire.

Šta je to u zraku hrani, vodi, okolini?

Na većinu toga ne možemo uticati, ali možemo bar promijeniti svoje životne navike te kao gospođa Demirović, uz čajeve, smijeh, šetnju, supu...zdravu hranu i zdrave misli općenito, doživjeti stotu, ili....90.tu...zavisi.


Još tekstova o zdravom životu možete pročitati u nastavku:


Piše: Daniela Čomić

Instagram