Godišnja doba u makrobiotskoj kuhinji - namirnice za jesen


Energija jeseni- element metal, skupljanje, kontrahiranje , smjer prema dolje. Svako godišnje doba donosi promjene, kako oko nas tako i u nama. Jesen je doba berbe, doba sakupljanja zrelih plodova, vrijeme da se energija sabere, koncentriše i povuče – i to na svim nivoima. Jesen je vrijeme da se naprave zalihe goriva, snage, tople odjeće, vrijeme da se isplanira i osmisli nadolazeći period zimskog mirovanja. 


U vrijeme jeseni sve se u prirodi sakuplja, sabija i povlači svoju suštinu na unutra i na dole. Lišće i voće opadaju, sjemenke se suše, sokovi u drveću se povlače prema unutra i duboko na dole, u korijen. Trave i žita gube intenzivnu zelenu boju, postaju sve svjetlije i lakše. ,,Sile jeseni stvaraju suhoću na Nebu i metal na zemlji, one vladaju plućima i kožom... nosom, bijelom bojom i oporim ukusom... Jesen gospodari osjećanjem emocionalne boli i sposobnošću da ispuštamo jadikujući, plačni zvuk.’’ (Yellow Emperor's Inner classic - najčuvenija kineska tradicionalna medicinska knjiga, nastala u periodu između V i III vijeka prije naše ere)Hrana za jesen

Da bismo pripremili hranu koja dobro oslikava osobine jeseni, treba da budemo svjesni plodne ali, istovremeno, i sažimajuće prirode jeseni, njene osobine da se sve kontrahuje, povlači u sebe. Na ove osobine može nas podsjećati hrana koja je intenzivnijeg, grijajućeg ukusa. 

Načini kuhanja hrane treba da budu takvi da hrana bude koncentrisana, kako bi nam hrana obezbjeđivala veću energiju, što je i neophodno u ovoj hladnijoj sezoni. 
Pluća su glavni organ ljudskog organizma kojim vlada element metala. Bit hrane primamo čulom mirisa, kroz miris hrane, a miris je povezan sa plućima i sa elementom metalom. Apetit podstičemo toplim mirisom pečene i pržene hrane, a koncentrisana hrana kao i korijenje zgušnjavaju krv, što je dobro za periode hladnijeg vremena. 

Jesen je pravi period da se dovedu u red nesređene ili možda čak haotične situacije zaostale iz prethodne, toplije sezone. Namirnice koje čiste i štite organizam u jesen su različite rotkve, repe i drugo korjenasto povrće koje često ima prirodno ljutkast ukus. Uvedite u svoju prehranu što više ovakvog povrća, može biti i ukiseljeno.


U jesen inače treba jesti više kisele hrane. To su na primjer hljebovi i peciva od kiselog tijesta, kiseli kupus, masline, turšija, praziluk, azuki grah, čaj od šipka, sirće, sirevi, jogurt, limun, grejpfrut, kisele jabuke, šljive, grožđe. Sa vrlo kiselim namirnicama budite ipak obazrivi, zato što je i veoma male količine kiselog imaju vrlo moćan efekat. 

Općenito koristite manje tekućine. Hranu kuhajte u manje vode, na laganijoj vatri, duže vremena. Ovakav način pripreme sažima, povlači suštinu hrane na unutra. Također, gorki i slani ukusi moćno pomiču energiju tijela na unutra i na dole; idealno bi bilo da se svi ovi ukusi u ishranu uvode postepeno, kako jesen odmiče. Slana i gorka hrana biće posebno razmatrana u tekstu o zimi.

Doručak u jesen neka bude topao, kao što su kuhane zobene pahuljice sa sušenim voćem. Ovo voće nakvasite preko noći.

Za ručak i večeru birajte variva, čorbe, mahunarke, žitarice , povrće na pari- to sve uzemljuje i dubinski hrani organizam.

U jesen smanjite unos sirovog povrća, izbjegavajte hladnu, smrznutu i suhu hranu. Recept za savršeno izbalansirano jesensko jelo (kitri ili kicori) možete pronaći ovdje.O AUTORICI...


Lejla Ibrahimović, 
stručna saradnica za makrobiotiku

Lejla Ibrahimovic, dipl.ing.elektrotehnike, rođena je 1954. godine u Tuzli . Osim svog profesionalnog razvoja u sferi elektrotehnike, posljednjih deset godina se bavi realizacijom projekata iz oblasti zastite čovjekove sredine.
Već dugi niz godina  posvecena je traganju za  zdravim stilom življenja, promovisanju ljudskih i obiteljskih  vrijednosti,   svakodnevnih tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja i odnosa prema okolišu.

Posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani  i uvođenju makrobiotskih načela u svojoj porodici. Već osam godina primjenjuje makrobiotska načela u svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući čemu je prevazišla vlastite zdravstvene probleme  i unaprijedila svoje opšte zdravstveno stanje. Svoja pozitivna iskustva nesebično dijeli sa ljudima koji iz zdravstvenih i drugih razloga žele promjeniti svoj način ishrane i prihvatiti ishranu prema makrobiotskim načelima.
Instagram