Kako imati i održati sretan brak?


Oktobar je mjesec kada smo se moj muž i ja vjenčali .Nedavno smo proslavili godišnjicu braka. I svake godine se malo zaustavimo i prokomentarišemo protekle godine našeg zajedničkog života. On je Holanđanin , a ja po rođenju Bosanka. Već od prvog momenta kada smo htjeli da zasnujemo brak suočili smo se s problemom. Kako pozvati i objediniti svu familiju i prijatelje? Gdje, kako i u kojoj državi slaviti?


Došli smo zajednički na ideju, na koju smo i dan danas ponosni. Registrovanje i vjenčanje  u opštini  smo obavili u Lukavcu, mjesto gdje sam ja provela svoje djetinjstvo i živjela do 29-te godine. U prisustvu moje familije smo veselje zaokružili u hotelu u Tuzli.

Sedam dana poslije smo obavili  vjenčanje u crkvi u Rozenburgu, u Holandiji, mjesto gdje je moj muž rođen i odrastao, u društvu njegove familije. I ovdje nije izostalo veselje koje smo imali u jednom  mjesnom restoranu. Lebdjeli smo na oblacima, zaljubljeni do ušiju.
I svima je mislim poznato da takav osjećaj  zaljubljenosti ne traje, nego da je momenat kojeg se rado prisjećamo i  koji se povremeno opet pojavljuje.

Ono što nam treba u jednom braku je ljubav. A ljubav i brak se zajedno grade, korak po korak.

Ono što u samom početku moramo znati je da idealan brak ne postoji. Mi se samo trudimo da postižemo neke svoje ideje o braku.

Definicija za dobar brak također ne postoji. Takoder ne možemo da govorimo da li je jedan brak dobar ili ne.

Svaka zemlja i svaka kultura na ovoj našoj planeti ima svoje običaje, svoja pravila življenja. I to igra veliku ulogu u jednoj bračnoj zajednici. Radi se o tome da je brak plodan i ugodan za oba partnera u bilo kojoj kulturi, a za to nam treba  vremena i strpljenja. Nista se u životu pa tako i u braku ne podrazumjeva samo po sebi. Naprotiv traži obostrano ulaganje. A primjere kako to postizati možemo tražiti  u literaturi i koristiti.


Brak čine partneri, što odmah naglašava da nema hijerarhije, nego da su u braku oboje na istoj razini. Partner je netko tko stoji uz nas i pomaže nam ili mi njemu pomažemo i svatko na svoj način.

Svaka relacija i svaki brak ima probleme i razmirice. To nije nikakva greška, naprotiv kod svake razmirice i problema u koliko ga riješimo izvučemo po koju lekciju koja nam vrijedi za drugi put. U tome je jako važno da se o tom problemu i razgovara.

Uz razgovor upoznajemo jedno drugo bolje. Različitost mišljenja se mora poštovati. Kada bismo samo klimali glavama i svi isto mislili ne bismo imali napretka ni na kojem životnom polju. Bitno je da jedni drugima dajemo prostora da budemo svoji.

Ali bez romantike također ne možemo, jedino ne moramo misliti da su romantični momenti samo u šljokicama, poklonima ili izlascima. Jedno šeretsko namigavanje može i te kako da bude romantično. Ili ruka podrške na ramenu ili mio poziv da je kafa gotova.

Mome mužu je jako romantično ako ga iznenadim i napravim njegovo omiljeno jelo. A ja se topim od njegovog pogleda zadovoljstva. Partnerima  obostrano godi da dobiju pažnju.

I tako bih mogla nabrajati još dosta načina kako da brak opstane i funkcionise. I svaki savjet je koristan, trebamo ga samo prilagoditi sebi i svojoj situaciji.
Svaki brak je unikatan. I ne trebamo se ni truditi da nekoga kopiramo. Što imamo više prostora da budemo svoji imamo vise šansi da nam je u braku lijepo.

Moji roditelji su već 52 godine u braku. Kada biste ih pitali kakvo je njihovo iskustvo oni bi jednostavno odgovorili “uzajamno poštovanje. uzimanje i davanje i podrška jedno drugom u dobru i zlu”.

To sam i ja primjenila u svom braku, ali prilagođeno našim karakterima i našem vremenu. Mislim da će i moja najstarija kćerka  koja ulazi u bračne vode  slijedeće godine također isto primjeniti, ali na njihov način i u svom vremenu.Kolica bračnoga života se guraju zajednički!


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice. 

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. 

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim. 

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina. 

A od septembra dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji” Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi 
"Život".

Instagram