Kako naplatiti za svoje usluge bez osjećaja krivice?“Uspjeh je raditi ono što želiš, a sreća je voljeti i cijeniti ono što imaš”. Svaki puta kada sjednem da napišem neki teks moram da se potrudim da ne budem preopširna. Ali tema “kako naplatiti svoj rad” mi je još uvijek jako komlikovana. Bit ću iskrena i reći da je i meni trebalo jako puno hrabrosti i snage da to savladam.


Imala sam za primjer  iskustvo  jednog uvaženog stručnjaka koji se prijavio na konkurs u jednu austrijsku firmu. Oni su tražili da on sam ponudi za koliko novaca želi da radi. Kako smo u glavnom svi odgojeni da je skromnost vrlina i on je tražio minimalnu naknadu. Nije bio primljen. Primljen je bio stručnjak koji je bio najskuplji. Objašnjenje je bilo da su oni zaključili da on sam ne cijeni  dovoljno svoje kvalitete i rad.
Ako smo sami prema sebi iskreni i kada biramo u kupovini imamo više povjerenja u skuplje artikle, jer mislimo da iza toga stoji  i treba da stoji bolji kvalitet? Odgovor je jednostavan, cijena je ipak najčešće dokaz kvaliteta. I meni je to bilo brzo jasno i djeluje jako jednostavno. U praksi je ipak malo komlikovanije. Ali postoje rješenja.

Znači ako ste se opredjelile  i izabrale da radite biznis od kuće već imate USPJEH I SREĆU u svojim rukama. Idealan početak!


Kako to unovčiti?

Ako želite kao poslovne žene da vaš biznis napreduje i da njime zarađujete novac, onda ćete morati promijeniti nešto u svom dosadašnjem načinu razmišljanja i poslovanja. Zašto ste se odlučili za biznis od kuće ima razloga. Pitati novac za svoj posao je sasvim  normalno i zdravo.

Taj biznis ste odabrale zato što ste u nečemu dobre, ili još važnije zato što se usuđujete raditi. Morate stajati iza urađenog posla u kome ste iskoristile svoje znanje, sposobnosti i vrijeme.

I to naravno nećete raditi za nerealnu cijenu!

Ja vjerujem da niko ni ne očekuje da radite besplatno. Ili za minimalan novac. Zaraditi novac  i finansijska sigurnost je važna i za našu duševnu stabilnost. Također su i dobri razlozi da se nešto više novca želi zaraditi. Zbog toga je dobro sebi napraviti jasnu sliku onoga čime se bavite i što želite.


Svoju ponudu treba prilagoditi onome što se traži na tržištu i naravno nešto svoje dodati po čemu ste bolji od konkurenta. Ili što je u zadnje vrijeme jako aktuelno ekstra servis za mušteriju, na primjer nakit ili odjeća po mjeri i želji, torte po narudžbi i dostava kući…

Jako je bitno napraviti dobru reklamu. Još uvijek je najbolja reklama, od usta do usta, ali nova medija nam nudi i nove mogućnosti (webshop), internet portali.


Jako je bitno da se osvrnete na četiri  faktora:

   1.   SIGURNOST

U svim društvima i nije bitno da li se radi o ekonomski  stabilnoj zemlji ili manje stabilnoj, novac je još uvijek mjerilo, znači moramo biti sigurni u sebe i u ono što nudimo i da nije sramota pitati novac za svoj rad.

   2.   PRAVAC

Ako ste odlučili da se bavite biznisom, onda se morate potruditi da bude interesantan, aktuelan. I naravno da izaberete način i put  kako postići ono što želite.

   3.   MUDROST

U svemu što radite znajte da ste originalni i budite strpljivi dok ta originalnost ne dobije cijenu.

   4.   SNAGA

Odgovornost za jedan posao traži dosta snage. Vaša  snaga mora biti i u tome da znate da se može i pasti, ali se poslije svakog pada može ponovo ustati.

Ako pogledate na ova četiri faktora uočit ćete koliko ulažete u svoj posao . Onda je  besmisleno sebe potcjenjivati.


I što  još posebno želim naglasiti, vjerujte mi, ljubaznost je uvijek na cijeni.

Budite hrabre, volite sebe i svoj posao!

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice. 

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. 

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim. 

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina. 

A od septembra dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji” Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi 
"Život".

Instagram