Kako predstaviti sebe i svoj biznis?


Dio  života je da  vrijednosti i talente koje imamo koristimo da bismo zaradili  novac. Sada je vrijeme da se upustite u novu avanturu. Koliko se želite promjeniti i na koji način, to je u vašim rukama.

Odlučili ste se na BOK ( biznis od kuće ) . Izabrali ste proizvod ili posao kojim želite da se bavite. Prije svega želim da vam kažem:” Najiskrenije čestitke!” To je velika hrabrost i veliki  korak.

Kroz svoj izbor ste sebi postavili jedan novi pravac u životu. Sada ste vi barometar koji mjeri situaciju u kojoj se nalazite

Sljedeći zadatak će vam biti:” Kako predstaviti sebe i svoj proizvod ”?

Možda vam je već poznato da  treba biti siguran u sebe i svoj proizvod. Treba se dobro organizovati i biti direktan bez ustručavanja. Treba poštovati dogovore   Treba imati dovoljno odgovornosti. I što je najvažnije treba biti svjestan da je svatko unikatan i da svatko radi posao na svoj način .


Moja namjera je da vam pomognem da budete duševno jaki i da se lakše nosite sa svim izazovima, usponima i padovima. Vi sada investirate u sebe i vi ste krajnji rezultat. Probat ću vam pomoći da nađete energiju u sebi koja će vas napraviti jakima da vodite svoj biznis.

U ovome nema početka i kraja. To je proces za ići dalje u vašem životu i radu.

Komunikacija je jedna od najvažnijih vrijednosti u našim životima .Čitanje i pisanje je također oblik komunikacije. Dok čitate tekst što ga pišem u tom momentu i mi komuniciramo. Ako želite na nekoga ostaviti utisak onda morate biti primjer za njega. Probajte sebe zamisliti kao nekoga kome nudite proizvod pa ćete otprilike znati kakav razgovor ćete voditi. Ne zaboravite i vi kupujete kod drugih. Ono što od njih više očekujete iskoristite za sebe.
U zadnje vrijeme često cujemo:” Kriza je, nema se novacaTo vas automatski blokira u vašem predstavljanju i radu. To vas pravi nesigurnima i gubite i ono u što ste sigurni.

U novom vremenu postizanja svojih ciljeva se ne radi  samo o vašem egu, već o  drugim stvarima kao što su briga, njega i ljubav.

Radi se o  tome da budete svjestni sebe, svoje okoline i onoga čime se bavite.  Nemojte previše misliti, jednostavno radite u momentu kada stojite pred mušterijom kojoj nudite proizvod. Mislite sa koliko ljubavi radite taj posao, koliko vremena i brige koristite radeći taj posao. 

Mislite na momenat :”Ja ostvarujem svoje želje!” Na taj način kreirate atmosferu oko sebe koja daje samopouzdanje , toplinu i time povećava kvalitet onoga što nudite.


Najbrzi način da sebe razvijete kao samostalnu gazdaricu svoje firme je biti iskrena prema sebi. Lično obrazovanje se između ostaloga sastoji u učenju i iz grešaka koje pravite. Ako se bojite grešaka koje ste napravili vodeći svoj posao, to guši vaše kvalitete i ne idete unaprijed, stojite u mjestu. Ako ste sebi priznali grešku od nje učite puno i to je dragocjeno u procesu investiranja u sebe. 

Velika parola je: “Idemo dalje, sljedeći puta bolje”
Probajte se osloboditi nekog ponašanja od prije koje vam je možda i nametnuto pogotovo ako ste nesigurni i koristite razne tikove da tu nesigurnost sakrijete (na primjer napadan smijeh ili sebe omalovažavati u toku razgovora). Možda su vas odgajali da je skromnost vrlina. Sada su druga vremena, prepušteni ste sami sebi . Ne možete od društva  očekivati da se bori za vas . 

Ne mislite: ”Šta ce drugi reći,…oni me ne poznaju ovakvu”. Ponašajte se otvoreno, iskreno i opušteno sa velikim povjerenjem i ljubavlju  za ono što nudite.


PROCES  PREDSTAVLJANJA  SEBE  I  SVOG  BIZNISA:

1.      postavite si tačno sta zelite
2.      otkrite šta je potrebno da u sebi  emotivno promjenite
3.      naučite da u sebi uvijek kreirate pozitivnu energiju
4.      unesite tu energiju i u svoj biznis
5.      u ovom procesu ne postoji dobro ili loše. Radi se o tome da se dobro i korisno osjećate, da se svaki dan iznova uči  i da  probate novi način života i poslovanja

Vas BOK ( biznis od kuće) nije ovisan od vaše okoline, već od vaših odluka. Uživajte u slobodi izbora i unesite puno ljubavi u to što radite. Budite strpljivi i rezultati vam sigurno neće  izostati.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice. 

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. 

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim. 

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina. 

A od septembra dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji” Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi 
"Život".

Instagram