Kako se ofarbati sama kod kuće kao profesionalac?Bojenje kose za početnike, može biti katastrofalno po kosu, pogotovo ukoliko ranije niste nekoga farbali, ili gledali kako se farba nanosi na kosu. Da ne biste u tome pogriješili, pa da vaša kosa i u konačnici izgled bude loš, potrudili smo se i donijeli vam kratki opis, po redoslijedu kako se ofarbati. To je posebno važno za početnike, ali i za one koji se već farbaju, pa evo prilike da ih saznate, ili se podsjetite.

1. Najbolje je da kosu ofarbate, prije ili nakon menstrualnog ciklusa, jer u periodu za vrijeme menstrualnog ciklusa kosa slabije upija boju.


2. Boja za kosu može peckati i svrbiti ako se nanosi na jako čisto tjeme. Zato je uvijek nanosite na neopranu kosu.


3. Prije farbanja, pustite kosu, te je ravnomjerno iščešljajte ravnim češljom, te na neopranu kosu nanesite zaštitno sredstvo namjenjeno upravo za zaštitu kose od farbanja.


4. Nakon češljanja, nanesite deblji sloj kreme za lice oko rubova kože na: čelo, vrat, uši, kako biste zaštitili kožu od bojenja i iritacije.
5. Ono što vam je potrebno za farbanje kose su: ogledalo, ravan češalj, krema za lice, sredstvo za zaštitu kose od farbanja, farba za kosu, kašika maslinovog ulja, rukavice (koje dobijete uz farbu), posudica i četka za farbanje, i jedan tamni peškir koji čete odrediti za farbanje (koji stavljate na ramena, da biste zaštitili odjeću).


6. Za suhu, oštećenu i tanku kosu, preporučuju se farbe sa dodatkom biljnih ulja (koje možete nabaviti u CM-u) ili kana.


7. Tako spremne, možete početi sa pripremom smjese za farbanje. Pakovanje za farbanje kose sastoji se od: boje za kosu, hidrogena i rukavica za farbanje, a u nekim možete dobiti i mali regenerator ili balsam za kosu, koji se nanosi nakon pranja kose, drži par minuta, pa se ispere. 

Prije pripreme smjese, nanesire rukavice, pa u posudicu za farbanje prvo sipajte hidrigen, pa tek onda farbu, te dobro izmiješajte sa četkicom za farbanje dok se smjesa ne sjedini, te nakon toga u smjesu dodajte jednu veliku kašiku maslinovog ulja, da bi vaša kosa bila sjajna i svilenkasta, sve to opet izmiješajte, te počnite sa nanošenjem farbe. 

Neka pakovanja farbe za kosu, sadrže aplikator (kao na drugoj slici po redu) koji sadrži hidrogen, u tom slučaju samo istresite farbu i dobro izmućkajte da se boja sjedini, te zatim napravite otvor na vrhu aplikatora i krenite sa nanošenjem farbe (bez dodatnih posudica ili četke za farbane kose).


8. Prilikom farbanja kose, vrlo je važno da koristite prirodno svjetlo, odnosno da se farbate po danu, ispred prozora, na balkonu ili terasi (osim zimi naravno), jer vještačko svjetlo u kupatilu zna da bude varljivo pri nanošenju farbe.

9. Nakon pripremljene smjese za farbanje, i rukavicama na rukama, na kosu počnite nanositi farbu, od tjemena kose, prema vrhovima. Ono što se savjetuje jeste da se farba prvo nanese na tjeme i površinski sloj kose i tako drži 20 minuta, a zatim se na vrhove kose nanese farba i drži 10 minuta, iz razloga da se ne bi oštetili vrhovi kose. Znači sveukupno, sa tim vremenom, farba na kosi treba da vam stoji do maksimalno do 30 minuta.
AKO U BILO KOJEM TRENUTKU OSJETIKE JAKO PECKANJE, SVRBEŽ ILI VIDITE CRVENILO U PODRUČJU TJEMENA GDJE STE NANIJELI FARBU, ODMAH JE DOBRO ISPERITE VODOM I PRESTANITE SA NANOŠENJEM FARBE. OVO BI MOGAO BITI ZNAK DA STE ALERGIČNI NA NEKI SASTOJAK FARBE!!!

10. Ukoliko farbate sjede, obavezno dok čekate da se boja primi stavite kapu za tuširanje - toplota će ubrzati i intenzivirati proces.


11. Poslije farbanja, kosu uvijek perite mlakom vodom, kako biste sačuvali prirodan sjaj i lepršavost, uz dodatak šampona, i obavezno regeneratora ili maske namjenjenih za njegu farbane kose, da biste sačuvali sjaj i osigurali da boja duže traje.


12. Nakon pranja, mokru kosu lagano posušite peškirom i to 15 do 20 minuta prije češljanja. Nakon što kosu posušite peškirom, najbolje je da je mokru iščešljate sa ravnim čeljom, koji lagano prolazi kroz kosu, ne mrsi je, niti kosa puca od njega.


13. Prije sušenja, feniranja ili peglanja kose, obavezno nanesite sprej koji je otporan na visoku temperaturu, najbolje one sa što većim oznakama stupnjeva na ambalaži, jer topao zrak isušuje kosu.


14. Kada fenirate ili sušite kosu, gledajte da ne držite sušilo preblizu korijenu kose, pravilan je razmak oko 20 cm.


15. Ukoliko su vam nakon farbanja ostale fleke farbe po koži, pokušajte ih skinuti sa sodom bikarbonom ili sredstvom za skidanje šminke na bazi alkohola, ili vlažnim maramicama koje sadrže malo alkohola.


16. Ne preporučuje se šišanje, prije farbanje kose. Najbolje je da je prvo ofarbate, pa tek onda na odete na šišanje, jer tada se bolje vide i isjeku sva oštećenja vrhova kose nakon farbanja.


17. Kosu trebate farbati jedanput svaki mjesec ili mjesec ipo dana, u zavisnosti od pranja i izrastka kose. 

Prilikom svakog narednog farbanja, frizeri preporučuju da ne farbate cijelu kosu, već samo površinski dio, korijen, izrastak i gdje predhodno farbanje nije dovoljno upilo. Tako ćete dodatno sačuvati vašu kosu, od isušivanja, pucanja i listanja, posebice na vrhovima kose.

Zlatno pravilo: NE EKSPERIMENTIŠITE!!!
Ono što je posebno važno jeste da sami sebi ne izvlačite pramenove, koji su sami po sebi zahtjevni i koje jedino treba izvlačiti profesionalac, frizer sa iskustvom. Također, ukoliko želite prijeći iz tamnije u svtliju boju, primjerice iz crne u plavu, to nikako ne pokušavajte same, jer samo biste uništile kosu, na kraju je isjekle i opet išle frizeru da vam donekle popravi već uništeno.

Piše: Meliha Horić - Džanković

Instagram