Kotleti sa prazilukomDa li je praziluk rado viđen na vašoj trpezi? Kod nas jeste. Čak se trudim da ga ignorišem u prodavnici, jer bi mogla da ga spremam svakodnevno na bezbroj načina. Praziluk kao varivo je jako ukusan, ali ne "drži" dugo. Nekoliko sati i ponovo se osjeća glad kao da smo preskočili ručak. Danas sam udružila divno meko sočno meso i praziluk.Odabrala sam mišić od svinjskog buta, onaj dio što od njega pravimo "karađorđeve šnicle". Cijeli mišić sam isjekla na debljine od 2cm. Ovo jelo uz veliku salatu od svježeg povrća vam garantuje sitost do večere, ali u zamjenu za neko bijelo meso bi ovo mogla da bude i fina večera.
- 3 velika praziluka - 12 kotleta - 15ml ulja od koštice grođja - so, biber, začini
Na vrelom ulju isječene kotlete proprziti sa obje strane. Dok se prže posoliti ih i začiniti sa biberom i crnim i bijelim lukom u prahu. To meso bude brzo gotovo jer je meko. Kada ste ga propržili sa obje strane, izvadite ga u činiju i ostavite po strani. U to ulje ubacite praziluk koji ste isjekli na krupnije kocke. Neka se prži dok ne spadne i ne posatne staklast. Ako niste mnogo posolili meso, trebaće da posolite i praziluk. Kada je praziluk postao staklast, vratite propržene kotlete u praziluk, promješajte, provjerite da li treba još začiniti ili doliti malo vode da ne zagori. Smanjite na slabiju temperaturu, poklopite i neka se krčka neko vrijeme dok se praziluk skroz ne istopi.

Oko ovog jela vam ne treba puno vremena jer zaista sve bude brzo gotovo. Nama odgovara jer je fino i sutradan za ponijeti. Čak mislim da je sutradan jos ljepše i sočnije.
O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram