Proširene vene u trudnoći: Zašto se javljaju i kako ih tretirati?

Zašto se proširene vene čest javljaju u trudnoći

Proširene vene su u stvari otečene vene koje se najčešće pojavljuju na površini kože.

 Plave ili ljubičaste, ponekad izobličene proširene vene najčešće se javljaju u nogama, mada se mogu pojaviti i na drugim mestima (npr. Hemoroidi su vrsta proširenih vena koje se javljaju u rektalnom delu).

Kao posledica proširenih vena možete imati osećaj nelagode ili utisak da su vam noge teške i bolne. Takođe, neprijatan osećaj se može javiti i na koži oko proširene vene, i to njačešće kao svrab, osećaj pulsiranja ili kao da to mesto gori. Simptomi se mogu pojačati krajem dana, naročito ako ste dugo proveli na nogama, bilo da ste se kretali ili da ste stajali.
Kod većine žena, prvi problemi sa proširenim venama javlja se tokom trudnoće. Kako se materica širi i raste, stvara se veći pritisak na velike vene tela, što ima za posledicu povećanje pritiska u venama nogu.
Vene su krvni sudovi koji vraćaju krv u srce, tako da protok krvi u njima ide suprotno gravitaciji. Tokom trudnoće, količina krvi u telu se povećava, što uzrokuje dodatno opterećenje na vene. TakođeR, u trudnoći nivo progesterona se povećava, a on dodatno utiče da se krvni sudovi opuštaju.
Za dobijanje proširenih vena imate više šanse ako neko u vašoj porodici ima isti problem. Mnogo češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca. Ako ih imate postoji verovatnoća da se stanje pogorša sa svakom trudnoćom. Prekomerna težina, nošenje blizanaca i više dece, dugo stajanje takođe utiče na lošije stanje vaših vena.
Dobra vest je da se proširene vene u većni slučajeva poboljšavaju tj povlače nakon porođaja, pogotovu ako ih niste imale pre trdnoće. U slučaju da se ne povuku i ne bude bolje, postoji nekoliko načina da ih lečite.


Šta se sve može učiniti da ne dođe do proširenih vena?

U nekim slučajevima nije moguće sprečiti pojavu proširenih vena, ali se u značajnoj mjeri mogu ublažiti. Evo nekoliko savjeta:
  • Svakodnevno vježbajte. Čak i brzi hod oko bloka zgrade može da pomogne vašoj cirkulaciji.
  • Potrudite se da održavate kilažu u skladu sa mjesecom trudnoće.
  • Podižite vaša stopala i noge kad god je moguće. Koristite stolicu ili tabure kako biste odmorili noge kada sjedite. Držite stopala podignuta na jastuku kada ležite.
  • Nemojte prekrštati noge i članke kada sjedite.
  • Nemojte stajati ili sjediti duži vremenski period, bez da napravite makar kraću pauzu i prošetate.
  • Spavajte na našoj lijevoj strani. Podmetnite jastuk pod leđa, kako bi vas zadržao tokom noći na lijevoj strani i podignite stopala uz pomoć jastučeta. Na taj način oslobađate težinu koju stvara beba u vašem stomaku, a samim tim se smanjuje i pritisak na vene u nogama i stopalima.
  • Nosite specijalno napravljene čarape za vene. Ove čarape su duplo deblje od običnih i sa specijalnim tkanjema. Mogu se kupiti u specijalizovanim radnjama sa medicinskom opremom i u bolje snabdevenim apotekama. Čvrsto su pripijene uz članak i sve više stežu nogu na gore, omogućavajući krvi da lakše ide ka srcu. One sprečavaju oticanje nogu i samim tim sprječavaju da se krvni sudovi šire i omoguće krvi da teče u suprotnom smjeru. One čvrsto drže proširene vene onemogućavaći im dalje širenje, odnosno njihovo pogoršanje.

Kako biste spriječili pritisak u nogama i dodatno zadržavanje krvi, ujutru prijee ustajanja, odmah dok još ležite navucite čarape za vene. I ako vam smetaju, naročito u toplim letnjim danima, mnogo veći problem možete imati ako in nenosite nego nelagoda koju stvaraju. 

Instagram