Recept sa chia sjemenkama: Chia galete

alt="recept-jelo-hrono-prehrana-ishrana"


Do prije par mjeseci se nikad nisam zapitala, čemu služe te sitne sjemenke. Kada me je moja prijateljica pitala da li one smiju u hrono ishranu, apsolutno ništa nisam znala da joj odgovorim. Tada sam se tek zainteresovala da pročitam o tim sitnim čarobnim sjemenkama.

Što sam više čitala, sve sam više bila oduševljena. Kao prvo ne sadrži gluten, a to je vrlo bitno u današnjoj ishrani, jer sve više ljudi je intolerantno na gluten. Zbog izuzetno velike koncentracije vlakana, pomaže u poboljšanju probave, a i pomaže kod zdravstvenih problema probavnog trakta. Sadrži 6 puta više kalcijuma nego punomasno mlijeko, 3 puta više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20 posto više vlakana nego laneno sjeme, 60 posto masnoća u sjemenkama su Omega-3 masne kiseline. Sadrži još i: cink, magnan, vitamine A, D, E, K, vitamine B grupe .

alt="chia-sjemenke-semenke"


Naš organizam djeluje veoma hidrirajuće, regulišu ravnotežu elektrolita u tijelu. Ubrzava razgradnju masti u tijelu, pomaže kod gubitka kilograma, pruža osjećaj sitosti, revitalizuju mišiće, odlično je za sportiste.


Preporučena dnevna doza je od 15-30gr. Može da se dodaje u raznim jelima, a izvrsno je za šejkove i pudinge, jer ima nevjerovatnu moć zgušnjavanja. Preporučuje se da se koristi na temperaturi do 42C da bi iskoristili sva njena svojstva.

Ja sam se danas odlučila za varijantu samljevenih sjemenki. Kupila sam gotovo samljeveno, jer one nisu lako kvarljive kao laneno sjeme koje prilikom mljevenja se brzo užegne i zato je za laneno sjeme preporučljivo da se melje pred upotrebu, slučaj sa chia sjemenkama nije takav i može da stoji samljeveno, neće se užegnuti.Opet sam radila recept da bi zadovoljila sve potrebe u dnevnom unosu za hrono doručak.

- 30 gr chia samljevena
- 60 gr leblebija brašno

- 60 gr svijetlog brašna heljde
- 1 jaje
- 100 mi bademovog mlijeka
- 1/2 kašikice so himalajska
- 1/2 kašikice p.z.p.
- 20 gr putera


Priprema:
Od svih sastojaka sam zamijesila tijesto koje sam sa mokrim prstima oblikovala u loptce veličine oraha. Ako vam bude tvrdo tijesto vi dodajte malo još mlijeka ili vode, a ako bude meko previše, vi dodajte još heljdinog brašna. 

Ja sam pekla na električnom grilu, jer nemam spravicu za galete. Nema potrebe dugo da pečete jer se one brzo ispeku. Par minuta je sasvim dovoljno. Ja sam ih vadila kada su dobile rumenu boju.


Ova mjera je bila meni za doručak. Dobila sam 14 galeta. Uz dodatak pršute, paradajza i namaza od leblebije imala sam kompletan hrono doručak i zadovoljila sve potrebe hrono ishrane.O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram