Recept za jelo od stabljiki brokula (čuspajz)


Najčešće koristimo cvjetove od brokuli, a stabljike uglavnom zanemarimo. Ovog puta imamo rješenje kako najbolje upotrijebiti stabljike od brokuli.


Sastojci: 


- stabljike od jednog svežnja brokula
- 3 veće glavice ljubičastog luka
- malo ulja od koštica grožda
- 1 kašiku iseckanog vlasca (može i sušenog)
- so, biber, začini
- malo vode ili supe

Uputstvo za pripremu:Luk očistiti i isjeći na kockice ili na rebra. Staviti ga da se proprzi na ulju. Za to vrijeme, dok se luk prži, stabljike od brokuli pokušajte da isjeckate u sto tanje trake. Kada je luk postao staklast, ubacite i stabljike brokuli da se proprze zajedno. Dodato po vlastitom ukusu so, biber i začine. Neka se dinsta na laganoj vatri uz povremeno dodavanje vode. Neka posuda bude uvijek poklopljena da se sto vise sačuvali sopstveni sokovi. Vodu po malo dolivajte, tek toliko da se brokuli i luk ne zalepe za dno. Tako dinstati sve dok se stabljike ne omekšaju. Na kraju dodati vlasac da i on malo krčka sa čuspajzom. Ovako pripremljen čuspajz je vrlo lijepog ukusa i može da bude odličan prilog uz neku ćuftu, pečeni krompir, meso...O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram