Tajna ukusnog sataraša (i recept)


Ovo jelo ima više naziva, ali ćemo se svi složiti da ukusno i osvažavajuće. Može da se sprema zasebno kao lagani obrok od povrća, može da bude prilog nekom glavnom jelu...Ja sam se odlučila da bude ovakvo, kao osnova, a dalje možete sebi da pustite maštu na volju. Za mene lično je najukusnije sa špagetama, ali ja ih obarim zajedno u taj saft i onda špageta dobiju posebno divan ukus.


Ovo jelo naravno nisam ja izmislila ali ga svi u kući obožavamo i ne verujem da će nam ikada dojaditi. Neko me je nekada davno učio kako da ga spremim i ja sam upamtila, da ako hoću veoma ukusan sataraš, da treba da bude odnos povrća 1:1:1. Toga pravila se držim i dan danas, bez obzira sto sam prvi put jelo skuhala prije 36 godina.

Sastojci:


- 3 srednje glavice crnog luka

- 3 žute paprike "mesnate"

- 3 veća paradajza

- malo dozvoljenog ulja
- so, lovorov list


Luk isjeći na rebra posoliti i staviti u vrelo ulje da se malo izdinsta. Dok se luk prži, papriku isto isjeći na komadiće koji nisu jako sitni. Za sve to vrijeme paradajz oprati i staviti ga u vrelu vodu da se popari, kako bi se lakše oljuštila ljuska.


Veoma je bitno da se ništa ne prži pretjerano. Čim ste luk malo popržili, odmah ubacite papriku da se i ona malo proprži, zatim dodate oljušten i na kockice isjeečen paradajz. Sve to se vino promješa, posoli po ukusu i na smanjenoj temperaturi, poklopljeno se krčka dok luk ne bude skuhan. Bitno je da se po luku orijentišete jer njemu treba najduže da se skuha u odnosu na papriku i paradajz. Ja koristim isključivo samo so jer volim da osjetim taj stari provjereni ukus. U vrijeme dok nismo ušli u hrono ishranu tu se dodavala i kašikica šećera koja je davala divan slatkast ukus. Moj sin svaki put (od kada smo na hron), kaže da mu u staraš nedostaje onaj slatkast ukus.Eto, ovo divno jelo zaista bude bukvalno za čas gotovo. Mi ovdje imamo preko cijele godine uvijek divne zrele paradajze i paprike, tako da je ovo jelo preko cijele godine često na našoj trpezi u raznim kombinacijama.

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram