Uticaj televizijskih reklama na djecu


Televizija kao masovni medij, kod nas je toliko prisutna u domovima da je postala kao novi član porodice. Njoj se, na  žalost, nerijetko pridaje više pažnje i prava, nego živim članovima porodice, pa tako djeca treba da su mirna i da ćute dok je Dnevnik, a na porodičnim druženjima televizor je obavezno upaljen i uglavnom uspije da zaokupi pažnju većine. Tada nestaje razgovora i druženja, na uštrb dvo ili trodimenzionalne imaginarne slike.

Djeca svoje slobodno vrijeme provode često uz televiziju, a tamo ponajmanje mogu da vide poučne emisije. Ali, zato mogu da vide muzičke spotove, filmove, serije, reklame, uglavnom sve one nepoželjne oblike ponašanja.
A treba napomenuti da su upravo djeca najpogodnija populacija za promiovisanje. Ako se emituje neki crtani film u nastavcima tokom cijele sedmice, vrlo brzo se na tržištu nađu grickalice, žvake, sličice, igračke, majice...


Trogodišnjaci već prepoznaju brendove i proizvode na policama, a do osme godine djeca samostalno donose većinu odluka o kupovini.
Dokazano je da su djeca predškolske i rane školske dobi glavna ciljna skupina kojoj se marketinška industrija obraća.

A ponekada, gledajući televiziju, djeca ne razlikuju reklame od programa, pa se na ambalažama proizvoda sve češće pojavljuju likovi iz crtanih filmova.


Jedno je istraživanje javnog mišljenja provedeno u dvadesetak zemalja evropskih zemalja pokazalo šta o utjecaju medija misle djeca, a šta roditelji. Čak je 37 posto roditelja smatralo da reklama jako utiče na njihovu djecu, 36 posto mislilo je da je utjecaj srednje jak, a 29 posto da je mali. (Feilitzen i Bucht 2001:24)


Djeca su, ocjenjujući uticaj koje okolina ima na njih, reklame stavili na peto mjesto, nakon utjecaja roditelja, škole....
Prema posljednjim istraživanjima, prosječno dijete u SAD godišnje je izloženo uticaju 40 000 reklama, odnosno oko stotinu dnevno. Do 65. godine života vidjet će oko dva miliona reklamnih poruka.

A da li su djeca sigurna u virtualnom svijetu, pročitajte OVDJE

Pripremila: Daniela Čomić

Instagram