Vaše dijete neće da jede; pročitajte ove savjetePostoje bebe kod kojih sva nastojanja i trud roditelja, nailaze na otpor, pogotovo u periodu kada se beba navikava na novu hranu, ili kada odraslo dijete spoznaje nove ukuse (/pice, hamburgere i slično , pa im sataraš baš i ne godi)
Beba novu hranu uglavnom drži  u ustima, a veća djeca također satima jedu, i opet sve ili bar dovoljno ne pojedu.


Što se tiče beba, pomaže pokušaj da se naizmjenično daje hrana koju voli i na koju se navikava, odnosno koju nerado uzima.
Tada će beba gutajući hranu koju voli ( mlijeko iz bočice, mliječna kaša), progutati i onu koju ne voli, ili se još nije privikla.


Još jedna od metoda, možda za majke po malo nemilosrdna, je GLAD.
Neće škoditi ako se zdrava beba ostavi da gladuje jedan, dva ili tri obroka, pa čak i 24 sata, uz obavezno davanje vode ili čaja.

Kada jednom dobro i temeljito izgladni, zdravo dijete će uzeti svaku hranu koja mu se ponudi.
U ovakvim slučajevima je najbolje zatražiti savjet ljekara, ili si jednostavno isključiti mogućnost neke bolesti i u miru sprovesti određene mjere za dobrobit vaše bebe, ali i djeteta.
Ne treba brinutini kada beba neće da jede isto kao i prije , jer i oni imaju dane kada im se više jede i kada im se manje jede. (Za tekst korišteni savjeti prof.dr.Milvoja Sarvana)

Pročitajte još korisnih savjeta kada su pitanju vaša djeca:

Kako umanjiti strah djeteta prilikom prvog odlaska zubaru

Kada i kako primjeniti nagrade i pohvale u vaspitanju djece?

Batine ili ne? Šta na djecu bolje utiče?

Instagram