Deset stvari kojih se moramo odreći da bismo bili sretni

Već sam napomenula u predthodnom tekstu da vam ni najbolji Lifecoach (životni trener) ne može potpuno pomoći da  budete sretni.  ...


Već sam napomenula u predthodnom tekstu da vam ni najbolji Lifecoach (životni trener) ne može potpuno pomoći da  budete sretni. Glavna snaga stoji u vama samima. Kao coach mogu vam samo navesti nekoliko stvari kojih se treba odreći.

Mi se često  čvrsto držimo nekog svog stava ili ponašanja, koji nam ponekada prouzrokuju samo stres i bol. I odlučimo se da nešto promjenimo tek kada nam nanesu toliko stresa , brige ili boli, da ne možemo više da izdržimo.

Ako ste u stanju da se odreknete ovih 10 stvari onda garantovano imate lakši i sretniji život:


1.  DAVATI KRIVICU

Uzmite odgovornost za svoj život  u svoje ruke i prestanite davati krivicu drugima  ako nešto ne ide

2. NEGATIVNOST

Nemojte sami sebe gušiti u negativnoj spirali  Vjerujte u sebe, dajite  sebi šanse. I ne mislite uvijek najlošije o sebi!
3. POSTAVLJATI SEBI  LIMIT

Prestanite sebi postavljati granice šta možete , postići a sta ne. Raširite krila toliko visoko kliko  možete ne misleći  unaprijed koliko je plafon visok.

4. KUKANJE

Ne kukajte o svemu i svakome. Niko vas  ne može napraviti nesretnim, ako to vi sami ne dozvolite. Odbranite se i budite pozitivni.

5. STRAH

Srah je iluzija. On ne postoji  uistinu  Vi ste ti koji ga kreirate.


6. OPRAVDANJA

Prestanite  sebe i druge da opravdavati sa malim izgovorima. U 99 posto  slučajeva  ti izgovori nisu stvarni i samo pomute pravu istinu

7. PROŠLOST

Osloboditi se prošlosti ne podrazumjeva se samo po sebi. A sigurno je to jos teže ako vam je prošlost bila ljepša nego sadašnjost, a bojite se budućnosti. Ali sadašnjost je sve što sada imate. Prestanite živjeti u prošlosti. Živite sada i tu u svemu što radite sa jednim okom usmjerenim na budućnost. Na taj način možete uživati u životu.
8. OSTAVLJATI  UTISAK

Probajte  da ne budete pošto poto netko ko niste. Tako ne ostavljate nikakav utisak. Naprotiv postiže se suprotan efekat. 


Kao što je i vaš otisak prstiju jedinstven i originalan, tako i vaša ličnost.  Ne stidite se da 100 posto  budete svoji.

9. ETIKETIRANJE

Prestanite da lijepite etikete na sve i svakoga ko nije kao vi. Vaša pamet radi najbolje, ako ste otvoreni za novine i različitost.

10. ŽIVOT PO OČEKIVANJU DRUGIH

Vaš život je samo vaš i ničiji drugi. Previše ljudi živi onako kako im drugi nameću. Oni žive  po principima i načinu života i očekivanima od njihovih roditelja, prijatelja, učitelja, sistema i medija. Njihovi  savjeti se mogu poštovati. 

Ali vi morate slušati prije svega na šta vam vaš unutarnji glas kaže. Vi morate otkriti šta vas čini sretnim i po svaku cijenu ka tome ići.
Svatko od nas ima samo jedan život ovdje i moramo ga iskoristiti  tako da radimo stvari koje mi smatramo važnima i koje na prvom mjestu  nas čine sretnima.  
A kada smo mi zadovoljni i sretni usrečujemo i druge oko sebe, jer širimo pozitivne vibracije oko sebe.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.