Godišnja doba u makrobiotskoj kuhinji – hrana za zimu

makrobiotika

Tokom zime dominantan je element vode, te energija mirovanja i plutanja. Kao što smo već ranije pisali, u makrobiotici, način ishrane prilagođavamo godišnjem dobu da bismo vodili računa o zakonitostima promjene energije u tijelu i u spoljašnjoj sredini. U drevna vremena ljudi su energiju zime povezivali sa vodom ili energijom koja teče. U ovom periodu se smjenjuju oblačni, snježni i magloviti dani sa vedrim, svijetlim i sunčanim. Način ishrane i kuhanja zimi u mnogo čemu slijedi jesenje navike, pri čemu su naglašene namirnice i načini kuhanja koji će nas zagrijati.


Ako bismo pripremali hladnu, ledenu hranu ili puno sirove hrane, tokom hladnih mjeseci naša porodica bi ubrzo ispala iz ravnoteže sa prirodom. Zimi nema mnogo zelenog povrća, pa možemo jesti povrće iz zemlje kao i ukiseljeno povrće.

Zimi pripremamo hranu sa malo više soli, misa i tamarija. U zimskom kuhanje se može koristiti malo više ulja u jelima prženim u dubokom ulju, tempuri, kinpuri – kuhanim u poklopljenom sudu ili u jelima sa morskim algama.

Zima je vrijeme za čorbe i supe, pečenje hrane u pećnici, pirjanje i kuhanje pod pritiskom

Zimi je na jelovniku ne zaobilazna bundeva, različito korjenasto povrće, kupus, brokoli i slično. Korijen peršina, pastrnjaka, mrkva, luk, repe i rotkve, te ponekad krumpir, odlični su u supama i varivima, ali i u musakama i zapečenim jelima.


Tu su obavezno i mahunarke i žitarice koje čine važan dio zimske ishrane i neophodan izvor bjelančevina. Žitarice treba koristiti na dnevnoj bazi s naglaskom na češće korištenje heljde i zobi, žitarica koje najviše griju organizam.

Što se tiče voća, zimi nemamo poseban izbor, osim naravno južnog voća, koje je bolje ne jesti ili jesti u malim količinama. Ali tu su svakako naše jabuke, kruške, suhe šljive. Naime, južno voće, s obzirom na to da dolazi iz tropskih krajeva, hladi organizam, što nam tokom zime nije potrebno. 

Naša tradicija se zimi uglavnom bazira na različitim džemovima i pekmezima koji su najbolji ako su pripremljeni bez šećera.

Posebno preporučujem suho voće koje osim svoje prijatne slatkoće i dobrog ukusa ima vrlo značajne količine minerala poput željeza i kalcija.

Načini pripreme hrane

Što se tiče pripreme hrane, dobro je da veći dio onoga što jedemo bude kuhano, jer na taj način grijemo organizam pa se preporučuju sljedeći načini pripreme hrane zimi:

Kuhanje pod pritiskom odnosi se prije svega na žitarice i mahunarke kojima omogućava da se brže skuhaju i omekšaju. Preporučuje se posebno onima kojima treba jača ishrana koja će ih koncentrirati i fokusirati te dati više kontrahirajuću energiju. 

Pirjanje korjenastog povrća, samog ili u kombinaciji sa žitaricama, na sezamovom ili suncokretovom ulju, vrlo je čest način pripreme namirnica zimi. Pri pirjanju treba što više pustiti povrće da se pirja u vlastitom soku i dodavati samo malo vode. Tako će povrće biti hranjivije, a i ukusnije. 

Pečenje u pećnici –pri pečenju se namirnica omekšava od suhe topline, što znači da se sadržaj vlage u namirnicama smanjuje pa treba posebnu pažnju obratiti na to da jelo ne bude presuho. Za pečenje bilo kojeg jela potrebno je pećnicu prvo zagrijati, a potom staviti jelo koje smo pripremili.
O AUTORICI...

Lejla Ibrahimović, 
stručna saradnica za makrobiotiku

Lejla Ibrahimovic, dipl.ing.elektrotehnike, rođena je 1954. godine u Tuzli . Osim svog profesionalnog razvoja u sferi elektrotehnike, posljednjih deset godina se bavi realizacijom projekata iz oblasti zastite čovjekove sredine.
Već dugi niz godina  posvecena je traganju za  zdravim stilom življenja, promovisanju ljudskih i obiteljskih  vrijednosti,   svakodnevnih tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja i odnosa prema okolišu.

Posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani  i uvođenju makrobiotskih načela u svojoj porodici. Već osam godina primjenjuje makrobiotska načela u svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući čemu je prevazišla vlastite zdravstvene probleme  i unaprijedila svoje opšte zdravstveno stanje. Svoja pozitivna iskustva nesebično dijeli sa ljudima koji iz zdravstvenih i drugih razloga žele promjeniti svoj način ishrane i prihvatiti ishranu prema makrobiotskim načelima.
Instagram