Hljebići od heljde na hrono način


Često spremam za doručak palačinke od čistog heljdinog brašna. Kada ih spremim kao palačinku, onda i moram da je i upotrebim kao palačinku. Ovog puta sam odlučila da to bude kao mali hljeb, pa bi mogao i sendvič da se namjesti od njih. 


Ja ustvari nisam sigurna kako bi ih trebala nazvati, jer ima jaja u njima i teško je tako reći isto kao što ja pravim palačinke. Možda bi mogle da se zovu i pogačice. Zaključi ćete sami kako bi vam odgovarao naziv. Ja sam jako radosna da su toliko fine i meke i da je širok izbor kako ih potrijebiti u obroku: 

- 2 jaja
- 20gr putera
- 100gr brašno od svijetlog sjemena heljde
- malo soli
- vrlo malo pecivo praška
- bademovo mlijeko

Danas sam malo više čitala o tamnijem i svjetlijem zrnu heljde, pa bi to naučeno iskustvo da podjelim rado sa vama. Piše da je brašno od svjetlijeg sjemena heljde finije i mekše strukture i da je pogodno za fina peciva, torte i kolače. A brašno od tamnijeg sjemena heljde je oštrije i pogodno je za hljeb.

S obzirom da su mi jako mehki i fini ovi hljebići, tačno je da je svjetlije brašno heljde pogodnije za peciva. Od ove smjese sam dobila 8 hljebića. Jaja sam umutila sa penaricom i u njih dodala malo soli, Ja uvijek koristim himalajsku so, a ona je dosta krupna, pa zbog toga uvijek gledam da je istopim sa tečnim sastojcima. zatim sam dodala 3 kašike brašna (100gr) i puter koji je bio na sobnoj temperaturi. Polako dodajem bademovo mlijeko da dobijem masu koja je kao za palačinke, ostavim da odstoji 10-15 minuta da brašno upije tečnost. Treba da bude dosta gušće od mase za palačinke. Masa čak bude tegljiva jer je heljda takvog sastava. Ja sam moje hljebiće pekla u spravi za tople sendviče, ali ako je vi nemate, možete da pečete u tiganju kao američke palačinke, da budu deblje.

Kada je tijesto od heljdinog brašna u pitanju tu treba da imate na umu da je drugačije strukture i da ne treba da čekate da se skroz ispeče. Ako to budete čekali sve će se osušiti i kada se ohladi biće jako suho i tvrdo i mene baš biti jestivo. Bitno je da bude pečeno baš onoliko koliko vi pod prstom osjetite da je mekano, tada izvadite i dok se prohladni biće idealno. Ne plašite se, heljda neće biti "živa".

O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram