Kako crtani filmovi i televizija utiču na djecu?
U vječitoj dilemi, gledati ili ne televiziju i crtiće, koji crtić izabrati za dijete, koji crtić odgovara određenom uzrastu...su većina roditelja.
U najboljoj namjeri i želji za dijete, često radimo stvari koje nisu dobre za našu djecu, jedno od tih je da dijete ne treba kažnjavati ne gledanjem televizije, jer se postiže kontra efekat,  javlja se pojačana želja za televizijom.
Koji sadržaji odgovaraju/ ne odgovaraju određenom uzrastu?

Djeca u dobi do dvije godine ne bi uopšte  trebala gledati televiziju. Neki stručnjaci sumnjaju da djeca u toj dobi crtane filmove i sve  sadržaje na televiziji vide kao zbunjujući skup boja, zvukova i slika. Ona ne razlikuju stvarnost od televizijskih slika, ne razumiju sadržaj slika i ne shvaćaju o čemu je tu zapravo riječ. 

Djeca u trećoj godini života razumiju da likovi koji se pojavljuju u crtanim filmovima nisu stvarni, ali vjeruju da ti likovi žive u televizorima, dok u četvrtoj počinju razlikovati stvarne i crtene likove.
U sedmoj i osmoj godini neka djeca još uvijek ne mogu zadržati pažnju ni pratiti sadržaj duže od 30 minuta.

Kako nasilne scene djeluju na djecu?

Crtići kao što su “Bakugan”, “Dragonball”, “Pink Panther”, “Ben 10” i slični imaju elemente agresivnog ponašanja. Takvi crtići nose poruku da najjači uvijek pobjeđuju te djeca na taj način spoznaju lošu stranu svijeta, također, opasne scene djeca pokušavaju oponašati.
Nasilne i zastrašujuće scene djecu mogu uplašiti tokom noći, na primjer kada pođu u krevet ili se tokom noću probude.

Komentirajte s djetetom sadržaj koji gleda kako biste vježbali komunikaciju i iskoristili dobro stranu koju pružaju edukativni sadržaji za djecu. Uz vašu pomoć učenje će biti potpunije.
Ako se uplašilo, utješite ga i razgovarajte s o tome.

Pročitajte još:

Kako reklame utuču na djecu?

 Da li su djeca sigurna u virtualnom svijetu?

Pripremila: Daniela Čomić

Instagram