Kako uskladiti posao sa ulogom supruge i majke?


Već sam napomenula u jednom od mojih ranijih tekstova da kada radim sa svojim klijentima uočavam da im najviše pomognem kada im kažem da sam i ja nešto slično doživjela kao što je njihov problem. 
Onda im bude lakše, kažu. Moje mišljenje je da im onda izgleda sve manje apstraktno i da im njihov problem izgleda tako ljudski. Što se tiče ove teme o kojoj ću vam sada pisati ne mogu ništa drugo nego pisati iz svog ličnog iskustva. Zato što sam i ja majka koja balansira svoj poslovni život sa porodicom.

Ovom prilikom ne mogu a da ne napomenem kako su mene odgajali moji roditelji.

Mom tati je uvijek bilo jako bitno da završim fakultet i da imam  kruh u svojim rukama. I u tome me je puno stimulisao i podržavao. Na čemu sam mu zahvalna. Uvijek mi je govorio: ”Dijete svijet u kome živimo je svijet muškaraca i kao žena moraš da budeš obrazovana i samostalna”.
Ali moja majka je imala druge teorije. Ona mi je opet uvijek govorila: ”Divno je imati diplome i trudi se da ih postigneš. Ali kada uđeš u kuću i zatvoriš vrata ti nisi ništa drugo nego supruga i majka".

Najiskrenije sam im zahvalna za ove životne lekcije u kojim ima puno istine. I slijedila sam ih koliko sam god mogla. Ne mogu ja sama cijeniti da li uspjevam, ali ono što mogu sa sigurnošću reći  je da se osjećam jako dobro u svojoj koži, sa svojim poslom i u ulozi majke i supruge. Osjećam se ponosno da sve te uloge koje imam. Osjećam se ponosno što sam žena.


Kao žene smo prirodno nadarene sa više čula nego muškarci. Možemo da mislimo više stvari istovremeno što, muškarci ne mogu. Ovo nemojte razumjeti kao neke feminističke izreke. To su rezultati istraživanja. Muškarci imaju druge kvalitete. Nama ženama je data mogućnost da tri ćoška kuće držimo u svojim rukama. To trebamo potpuno iskoristiti kao poklon, a ne kao kaznu. Da biste to što bolje postigli navest ću vam par praktičnih savjeta.

Imati higijenu života

Higijena nam je poznata kao pojam gdje moramo da vodimo računa o čistoći tijela i prostora oko nas. Svima nam je rutina da se kupamo, dotjerujemo čistimo oko sebe. Na to ne gledamo kao na posao. To se podrazumijeva. Na isti način moramo u svom životu napraviti  red, tako ga ne osjećamo kao dodatan posao i teret.

Dobro rasporediti vrijeme

To je jako bitno pravilo. S obzirom da mi žene možemo istovremeno da mislimo na više stvari, često si napravimo haotične situacije. A te haotične situacije prouzrokuju samo nepotreban stres. Najbolje je sebi napravti plan rada. I dok radite jedan posao drugi stavite na čekanje.

Ukoliko ste zaposlene u firmi, morate biti skoncentrisane samo na taj posao, jer na taj način kada napustite firmu idete zadovoljne kući i imate energije za ostale obaveze. Ako se bavite poslom od kuće, disciplina je jako bitna. Morate si odrediti zavisno od posla, koji je vaš radni kutak. Reci sebi da od tog do tog vremena radite. Najbolje je iskoristiti vrijeme kada su vam i ukućani odsutni. Ako to nije moguće zamoliti ih da imaju poštovanja za to vrijeme i prostor. Recite i njima kada ćete završiti posao.Ne praviti se svemoćnom

Velika zamka nama ženama je s obzirom na našu ulogu i mogućnosti da razmazimo svoje ukućane: pošto mi puno možemo podvijamo leđa i kada ne treba.

To vam nipošto ne preporučujem. Morate biti mudre. Sa partnerom pričajte i o svom i njegovom poslu. Ne kažemo bez razloga partneri. Podijelite svoj problem sa svojim partnerom. Na taj način će imati i on uvida u vaš posao i obaveze. Muškarci vole da štite ženu. Nemojte ih napadati da vi sve morate ,nego da vam treba malo podrške. Kod djece morate biti posebno obazrive. Djecu spremate za budućnost. Dajte im odgovornost i obaveze. Oni se moraju učiti da i oni moraju da rade i privređuju. Moja djeca moraju svake subote da pospreme svoje sobe generalno, ne zato što se to meni ne da ili nemam vremena, već zato što moraju to raditi i kada napuste kuću. Pomoći oko postavljana stola za ručak. Djeca vole obaveze velikih, jer se onda smatraju velikima. Porodica je kao malo društvo ona i jeste osnova društva. I svako od članova ima svoje odgovornosti i obaveze.

Vrijeme za sebe

Ni jednog trenutka ne zaboravljajte sebe. Nađite pored svega vremena da uradite nešto samo za sebe. Izlazak sa prijateljicama, kod frizera, u prirodu, bioskop… Za taj momenat se morate malo izboriti, ali kada ga imate onda ste zadovoljne i bez stresa. Ne okrivljujete nikoga da imate veliku gužvu.

Pokušajte dan početi dotjerane. Morate se same sebi svidjeti, a onda se sigurno i drugima sviđate, a vjerujte mi da kao dotjerane imate više energije za sve. A i muževima godi da ih uvijek po malo zavodimo.

Život nam nije dat da nam bude teret, nego jedan lijep splet igara.


Vanja Beukelman-Pavlović , lifecoach
(stručna saradnica za uspjeh i sretan i ispunjen život)

Vanja je rođena u Tuzli, živi već 20 godina u Holandiji. Majka je troje djece. U Holandiji radi kao lifecoach,(u grupi i pojedinačno), te daje treninge i pomoć, ako neko hoće nešto više da postigne u životu ili da nešto promjeni... Davala je časove bosanskog jezika, jer je po je struci nastavnik, a trenutno vodi i radionice "balkanske kuhinje". Kao hobi učestvuje u pozorišnim predstavama, koje režira njena najstarija kćerka. Uživa u muzici i obožva da se druži te stiče nova poznanstva. Zanimljive su joj životne priče jer je svaki čovjek neiscrpna ispiracija....

Za sva pitanja, javite se u inboks:

https://www.facebook.com/VanjaLifecoach


Vanjin rad možete pratiti na njenom osobnom blogu (kliknite ovdje)

Instagram