Recept za domaće njoke od špinata i kiselog mlijeka sa prelivom od chia-sjemenkiOvog puta su drugačije njoke. Pošto ne možemo da koristimo krompir, ja sam smislila da zamjesim sa kiselim mlijekom. Spanać sam upotrijebila zamrznut sitno nasjeckan.


Sastojci:


- 100gr spanaća

- 100ml kiselog mlijeka
- so, kamut brašno
- 1 jaje

Zamjesila sam tijesto koje nije bilo previše tvrdo, a ni meko da se lijepi za prste. Ostavila sam 1/2h u zipp kesi da se tijesto "odmori". 


Pošto ja nemam onu malu drvenu spravicu za pravljenje njoki (prije sam uzimala od komšinice, ali ona se odselila). Sve sam u kući pregledala u nadi da ću pronaći nešto što će oblikovati njoke, ali bilo je bezuspješno. I onda sam se dosjetila ove moje prese za cirkus galete. Oduševila sam se kako se tijesto lijepo kotrljalo. Na gornjoj slici se vidi na koji način sam došla do njoki.


Za preliv sam upotrebila 200ml kiselog mlijeka i 30gr chia sjemenki. Kada sam smiješala kiselo mlijeko i chia semenke ostavila sam ih u frižideru 1/2h. Posula sam sve sa tucanom crvenom paprikom jer sam željela da dobijem ljutkast ukus, da bi bilo drugačije od dosadašnjih njoki sa krompirom.

Ovo je tek jedan uspješan pokušaj da dobijem hrono njoke, biće toga još ali svaki put sa drugim sastavom i prelivom.
Ako ste propuistile, pročitajte još od nekih hrono recepata naše drage  saradnice :
O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".


Instagram