Špagete sa pečurkama


Da li volite sušene pečurke (gljive)? Mi ih volim u svim oblicima. Pošto se sada malo više priča o pečurkama na hrono ishrani, da ih treba izbjegavati za večeru, a da su za ručak slabe, ja eto pokušavam da ih preporučujem kroz doručak. Kod mene se nikad ne zna šta će se kuhati, tako da mi mnogo više odgovaraju sušene i mogu da ih spremim baš tog momenta kada ih se uželimo.


Sastojci:


 100gr špageta od spelte

- 1 šolja sušenih pečurki

- 1 crni luk
- 1 čehn bijelog luka
- 1 kašika ulja
- bademovog mlijeka po potrebi
- so, biber

Priprema:

Pečurke sam prvo držala 15 minuta u mlakoj vodi. Poslije sam ih iscjedila i isjekla na krupnije kockice. Ja sam kupila kutiju mix pečurka (žute vrganje, vrganje, bukovača, sitake). Luk sam isjeckala na sitne kockice i stavila da se dinsta na ulju i posolila. Kada je luk omekšao i postao staklast ubacila sam pečurke i nalila mlijeko od badema malo više nego što su pečurke (da pokrije dobro pečurke). Dodala sam biber. Biber je meni sastavni dio pečurki jer smatram da jedino on tako dobro može da začini i da dobar ukus. Od luka, pečurki, pa i bademovog mleka koje ukuhava, dobije se lijepa gustina umaka. Bijeli luk sam na najsitnije rende izrendala i na kraju ubacila u umak i dobro promiješam.

Tjesteninu sam skuhala na uobičajni način u posoljenoj vodi ali bez ulja i nikako ih ispirati poslije cjedjenja. Umak i pečurke sam pomiješala i mogu vam reći da je bilo preukusno.

O autorici:
Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram