Badem puslice: zimski kolačići


Od ove mase ja sam dobila 17 makarons. Mogu vam se pohvaliti da su vrlo ukusni 
p.s.ostalo je dosta fila, tako da bi mogli napraviti duplu mjeru puslica. Ja inače napravim više fila pa poslije od tog fila napravim praline.Sastav za macarons:
- 100ml bjelanca (neka jaja budu bar jedan dan na sobnoj temperaturi)
- 30gr prosijanog mljevenog badema
- 1/2 pipete stevie (ili fruktoze da zamjeni 150gr šećera)
- vrlo malo soli (bukvalno na vrh minijaturnog noža)
-vrlo malo plave boje za kolače (u prahu, tečne ili u granulama)

Masa za makarons se pravi tako sto se ulupa bjelance i unutra već ubacite boju, so i steviu. Kada ste ulupali bjelanca koja ne treba da budu pretjerano čvrsta kao za kore za "Španski vjetar", baciti bademe samljevene i prosijane. Spatulom mješati polako da se sjedini bjelance  i bademi. Što više miješate dobićete masu koja sve lakše spada sa špatule. Kada masa spada sa špatule lako, to je onda spremno. Napunite fišek sa masom i ako nemate silikonsku podlogu, cijedite masu na papiru za pečenje koji vam već stoji u plehu. Neka ne budu krugovi veći od 3 cm. Kada ste ih sve istisnuli udarite nekoliko  puta pleh o radnu površinu da se masa lijepo složi i izbaci vazduh. Ostavite pleh sa makarons da odstoji  sat vremena i zatim ga stavite u rernu koja je zagrijana na 150C. Trebalo bi da bude dovoljno 10 minuta, ali vi pogledajte da macarons nisu mekani i da se ne lijepe za prst, a i da nisu ni suvi skoz kao puslice. Izvadite iz rerne i ostavite  da se prohlade i odlijepite ih od papira, pa ih premjestite na površinu gdje ćete ih filovati.Za to vrijeme napravite fil od:

- 125gr putera
- 10 punih kašika rogača od brašna
- mlake flaširanje vode ili prokuvane
- aroma vanile

Stavite u posudu puter koji je stajao na sobnoj temperaturi, uspite brašno od rogača i aromu vanile, pa polako dolivajte mlake vode i miješajte sa pjenaricom, jer ona će dati najfiniju teksturu. Kada ste dobili gustinu kao kada je čokolada omekšala na toploti, uspite je u fišek i filujte polovine od makarons, a drugom polovinom poklopite. Tako spremljene odložite ih u kutiju sa poklopcem i držite u frižideru. Možete da se zasladite posle doručka ili umjesto poslijepodnevne užine. 

O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram