BombiceOvo je brz, lak, lijep i ukusan slatkiš. Može da se napravi uporedo dok se prave kolači "orasi". 


Postupak pripreme:

Ispeci koru u tepsiji. 
Za koru je potrebno:

- 120gr putera
- 100ml bjelanca (2 jaja)
- 200gr heljdinog brašna
- stevije
- 50ml badem mlijeko 
- 1/2 kašikice praška za pecivo

Napraviti tijesto od sastojaka. Dobro ga umutiti, usuti u tepsiju na papir i peći u zagrijanoj rerni na 180C/10 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se kora skroz ohladi. Kada se kora skroz ohladila izmrviti je prstima što sitnije možete. Ubaciti 3 kašike rogača (može da bude i onaj rogač što je grubo samljeven za kolače). Dodati također sitno isjeckane orahe 100gr i dobro sve to izmjesati. Polahko dodavati bademovo mlijeko da dobijete masu koja je gusta i sjedinjena da možete od nje praviti kuglice. Ja sve to radim sa rukavicama jer mi se onda tijesto ne lijepi za prste jer rogač je ako ljepljiv. Pripremiti samljevene bademe u jednu dublju posudu i kako napravite lopticu od dobivene smjese odmah je uvaljajte u samljevene bademe i redajte na tacnu. Najbolje je da ih odložite negdje u hladnu prostoriju do sutra da se prosuše i stegnu.

Recept za koru za bombice je potpuno isto tijesto za orahe ali sam stavila duplu mjeru. Zato sam napisala na početku da možete ova dva recepta da radite zajedno.

 

O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram