Hrono torta od badema


Ovo je u pitanju relativno mala torta. Pleh je dimenzija 34x23cm i tu jednu koru podijelim na 3 dijela. Znači tortica je veličine 23x12cm visine je negdje oko 10cm. Eto, sada znate dimenzije, pa vi poduplajte mjere ako vam treba veća 

Materijal za koru:
 - 2dl bjelanca
- 1/2 p.z.p.(prašak za pecivo)
- sameveni bademi
- 50gr intergralnog brašna

Ja ne koristim žumanca, pa kupujem bjelanca u tetrapaku. Kome nije bitno , neka upotrebi 2dl jaja. Ulupala sam mikserom bjelanca, i spatulom polako mješala brašno, p.z.p. i dodavala po jednu kašiku mljevenih badema dok nisam dobila masu koja spada sa spatule isto kao patišpanj. Znači, gustina mase treba da bude ista kao i svaku drugu koru koju spremate za tortu. Razlila sam po tepsiji preko papira i pekla na 180C dok nije dobilo zlatnu boju i dok se nije ljepilo za čačkalicu. Prevrnula sam na drugu tepsiju i skinula papir.

Materijal za rogačolada fil:
-200gr putera
-12 supenih kasika rogač brašna
-voda flaširanja ili prokuvana

Što se tiče pravljenja  fila, puter treba da bude na sobnoj temperaturi. U činiju uspete puter i rogač u prahu. Voda mora da bude mlaka, nikako topla jer onda ona hoće da od rogača napravi kao neko tijesto a i od toplote razvodni puter . Voda neka nije hladna a neka nije ni topla, bukvalno da bude mlaka. Polako dodajete vodu da bi lijepo umutili rogač i puter i dobili finu glatku masu koja vam je idealna za filovanje. Vi sami morate o tome voditi računa, da ne napravite previše bistro. Kada je nafilujete, držite je u frižideru da se sve lijepo ohladi i stegne.


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram