Kako da vam proslava ove Nove godine bude najbolja do sada?

Ulice su okićene prekrasnim svjetiljkama. Trgovine su pune već upakovanih darova. Ne zna se za koga je ljepše i privlačnije, za dj...


Ulice su okićene prekrasnim svjetiljkama. Trgovine su pune već upakovanih darova. Ne zna se za koga je ljepše i privlačnije, za djecu ili za odrasle. 

Kod kuće su svi zauzeti ukrašavanjem. Prelistavaju se magazini u kojima su prelijepe slike uređenih domova. Šta je ove godine u modi, koje boje. Kao da se takmičimo ko će kupiti skuplji poklon.  Kupuje se ogromna količina hrane. Dogovara se gdje će se provesti slavlje, s kim u društvu.
Pa onda šta ćemo obući, kako se našminkani. Kako otići na dogovoreno mjesto…

Sve mora biti savršeno???

Za neke su božićni i nvogodišnji praznici okićena jelka, pokloni i ekstra jelo na stolu. Za neke pijanka do zore. Za neke je putovanje u planine ili odlazak u toplije krajeve.

Prilikom  svih tih planiranja   i trke za nekakvim savršenstvom  se često izgubimo u svoj realnosti oko nas. Izgleda da zaboravimo o čemu se radi. Šta u biti slavimo.


Šta je prava namjera svih ti praznika?

Sigurno nije namjera da budemo u stresu. Da se toliko iscrpimo i  umorimo da nam je početak Nove godine još naporniji nego što je bio. A da ne napominjem bankovni račun, koji je postao puno manji.


Lijepo je proslaviti praznike. Lijepo je biti skupa i veseliti se. I to možemo postići i na puno manje komercijalni način nego što nam predlažu reklame na televiziji i ostalim medijima.

Potrudite se biti originalni.

Jedna blagdanska trpeza  i nvogodišnje slavlje je i te kako ljepa sa ništa više hrane nego što inače dnevno jedete, ali uz lijepo postavljen sto, ukrašen sa pokojom grančicom jelke koju i sami možete naći u prirodi. Sa jednom upaljenom svjećicom koja daje svečanu atmosferu. U društvu familije i dragih osoba.

U izboru šta obući lako možete iskoristiti i nešto sto već imate u svom ormaru, sa jednim detaljem koji će napraviti baš malo drugačije i na izgled novo.

A što se tiče poklona, postoji velika istina. Djeca uživaju u poklonu onako kako im to sami predstavite.Učite djecu da se raduju skromnijim poklonima. Više ćete obradovati nekoga poklonom ako  se malo zamislite o toj osobi kojoj to kupujete. Nekada je skromniji poklon koji je tečno pogodio karakter osobe kojoj poklanjate puno vrijedniji nego neki skupi poklon. Poklonima se ne kupuje ljubav, nego se poklanja pažnja i poštovanje.


Ne zaboravite da su to praznici u kojima trebete da uživate, da se odmorite i opustite i da sa više energije počnete novu godinu.

Ne dozvolite da vam praznici budu trka koju ste već na početku izgubili. 

Osjetite čar praznika i neka vas ta čar napuni pozitivnom energijom za nastupajući novi početak jedne Nove godine.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.