Kako prepoznati pravi smisao Božića?

Potrudila sam se i ove godine da ukrasim zajedno sa svojom djecom nasu kuću za ove nastupajuće božićne i novogodišnje praznike. ...


Potrudila sam se i ove godine da ukrasim zajedno sa svojom djecom nasu kuću za ove nastupajuće božićne i novogodišnje praznike. Skinuli smo sve sa tavana i iskombinovali ukrase, da bi bili malo drugačiji nego prethodnu godinu. Uz božićnu muziku, baš smo uživali.Kada smo završili popili smo po šolju toplog čokoladnog mlijeka. Iz tog razloga volim ovo vrijeme svih decembarskih čarolija.

Pošto su se djeca opet povukla svako svojim obavezama i razonodi, odlučih da pozovem prijateljicu pa da malo s njom podijelim svoj osjećaj.

O svom osjećaju romantike nisam uspjela puno da joj kažem. Na samom početku razgovora me njen glas spustio na zemlju. Vratila sam se brzo u realnost. Ona je poslije 25 godina radnog staza prije mjesec dana otpuštena s posla. Od tog vremena je sve više mrzovoljna i depresivna. Govorila mi je da nema volje ni za običan život, a kamo li za praznike. Da nema snage da okiti jelku. I tako sam je sat vremena slušala i pokušala suosjećati s njom. Bas mi je žao i osjećam se tako bespomoćno.

Pošto smo privele razgovor zahvalila mi se nekoliko  puta što  sam je nazvala i što  je mogla da se ispriča. Čak mi je na kraju rekla da će pokušati ipak okititi jelku.


Bit ću iskrena poslije razgovora su mi potekle suze. U tom momentu mi je njena zadnja rečenica  bila ljepša nego moja okićena jelka. Šta je onda pravi smisao ovih decembarskih praznika?

Za mnoge koji su sami ili imaju problema  je ovo vrijeme decembarskih čarolija  vrijeme kada je još veći osjećaj samoće i problemi izgledaju još problematičniji.

U  hrišćanskim zemljama se prisjećaju svake godine na priču o jednom posebnom rođenju..
Danas su u svijetu  blagdani kombinacija jedne vjerske i nevjerske tradicije. To je slavljene  priče o jednom novom početku. Jedne priče koja nam daje vjeru u oslobađanje od grijehova.

U Kini slave Novu godinu sa plesom svojih zmajeva i vatrometom da bi otjerali zlo u nastupajućoj godini. I vjerovatno i mnogo drugih tradicija ima svoju priču. I tako svako od nas ima svoju priču.


Zbog toga slavimo ove praznike  i tradicije da bismo te priče podijelili. Da bismo jedni drugima pomogli. Da uočimo koliko smo jedni drugima potrebni. Da se na momenat zaustavimo i doživimo sebe i druge u dubini duše u svom unutrašnjem miru.

Počastite sebe sa najljepšim blagdanskim ili novogodišnjim poklonom.

Zamislite se ko je u vašem okruženju usamljen ili bolestan. Posjetite ga, poslušajte njegovu priču. Pružite mu ruku razumjevanja. Dovoljno je da svako od nas  jednoj osobi to pruži i svijet je ljepši i sretniji!


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.