Kuhana heljda (hrono-recept)


Kuhana heljda je idealan obrok za zimski period jer heljda grije organizam. Meni je ovo bio doručak i moram se pohvaliti prvi doručak sa kuhanom heljdom. Gledala sam nekoliko recepata na internetu i svi su pisali sasvim drugačije o sistemu kuhanja zrna heljde. Ja neću spominjati šta su drugi pisali, ja ću napisati kako sam ja skuhala moju heljdu. U prodavnici sam već kupila isprženu heljdu pa je moj proces zaista bio puno brzi. Usula sam jednu šoljicu heljde u četku i pod mlazom vode sam je dobro oprala. Usula sam oprano zrnevlje u šerpu i dodala isto toliko vode koliko ima i heljde i vrlo malo posolila. Čim je voda provrela smanjila sam na pola temperaturu ali sam već posle 5 minuta vidjela d je heljda skuhana. Sklonila sam sa ringle i ostavila da se prohladni i da heljda upije svu vodu.Sastojci:


- šoljica proprženog sjemena heljde

- isto toliko vode

- 100gr mladog sira
- 100gr dimljene pršute
- malo tucanje paprike za posipanje
- malo kurkume za posipanje


Uputstvo za pripremu:


Kada se heljda prohladila i svu tečnost upila, izručila sam je na tanjur, preko nje natrela sir, preko sira pobacala naseckanu pršutu na kockice i preko svega toga posula tucanu papriku i kurkumu. To što se žuti u šoljici to je moj sok od cjeđene šargarepe koji ja obožavam za doručak. Bio je ovo jedan divan i zdrav doručak.
O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram