Male stvari čine život lijepim: kako uživati u svakome novom danu?

Evo nas opet na samom kraju jedne godine., 365 proteklih dana.  Svuda oko sebe čujem” Strašno, kako je brzo prošlo!”  Kada to k...


Evo nas opet na samom kraju jedne godine., 365 proteklih dana. Svuda oko sebe čujem” Strašno, kako je brzo prošlo!” Kada to kažemo djeluje kao da se prepadnemo prolaznosti života.

Neminovno je da smo svi kao u nekom vozu, na jednom životnom kolosjeku.
I tako se vozimo iz stanice u stanicu. Iz jednog mjesta na drugo. Prepuni želja, očekivanja i ciljeva. Svi smo skoncentrisani na nekakav cilj i stanicu, a pri tome zaboravljamo da trebamo da uživamo na samom  putu, da bismo još više uživali u cilju.

Taj put su male stvari koje  čine život lijepim.

To su momenti u kojima nam se na nekoliko sekundi učini da imamo krila, da smo svemoćni i najsretniji. To su momenti  koji nam daju snagu za postizanje ciljeva, ili da bolje prebolimo nešto ružno što nam se svima dešava.Samo što mi se čini da sve te male stvari zaboravljamo. Pa nam djeluje da godina tako brzo prolazi. Imamo osjećaj kao da nam je neko nešto ukrao, a bolne i sjetne  stvari dobiju još veću jačinu.

Život moramo sami sebi uljepšavati.

Poznata je svima izreka ”Na mlađima svijet ostaje”, što će reći kako ja to razumijem , trebamo slušati mlađe.
Tako smo i mi za ovu godinu poslušali prijedlog moje najmlađe kćerke. Ona nam je predložila da od 1.januara pa do 31. decembra svaki puta kada nam se desi nešto lijepo odmah zapišemo zajedno sa datumom kada nam se to desilo. I da to šparamo u jednoj vazni. 

Tako smo  kroz cijelu godinu jedni druge podsjećali, i zapisivali kada nam se nešto lijepo dešavalo.


Vazna nam je puna ceduljica, a mi sa nestrpljenjem čekamo 31 decembar,  pa da svi skupa sjednemo uz jelku da pročitam sve što smo napisali.

Da se prisjetimo ove 2014. godine još jednom. Da si još jednom napomenemo da nije prošla baš tako brzo kako izgleda. I da još jednom budemo svjesni svojih momenata koji su nas usrećili i dali snage, za sve što želimo i radimo.
Vjerujem da će biti smjeha i veselja. Znam da su u vazni i ceduljice koje sam ja zabilježila. Pored ostalih i momenti vezani za saradnju sa Arabella magazinom, sa ambicioznim i pozitivnim urednicama i sa vjernim čitateljkama.

Na poseban način bit ćete  opet s radošću uz mene. Svima želim veseli ispraćaj Stare i još veseliji doček Nove  2015.godine! Ne zaboravljajte svoje lijepe  momente, oni su dragocjeni i usporavaju prolaznost života!


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.