Mesna rolada: svečano jelo za praznike


Pekla sam na temperaturi od 220C dok nije povrće bilo gotovo i slaninica dobila lijepu zlatnu boju. Povrće nisam ni jednom mješala da se ne bi pretvorilo u kašu. Na slici donjoj se vidi kako je izgledalo kada je izvađeno iz rerne. Roladu ostaviti da se ohladi jer se tada bolje sjeće. Ja sam jela za ručak ali nisam jela jaje. A sutra dan za doručak smo je "dokrajčili".


- 3 očišćena obarena jajeta

- 1/2kg mljevenog mesa po izboru
- 10 listića tanke slaninice
- so, biber, vlasac sjeckani

Ovog puta nisam ubacivala ni jednu vrstu luka, jer su moji sinovi tako izrazili želju, da bude drugačije nego sto je uobičajeno. Napravili smo mali roladu jer je bilo svega na trpezi. Mljeveno meso sam dobro zamesila sa so, biber i sjeckani vlasac. Nisam čekala da odstoji neko vrijeme u frižideru jer je samo meso već odstojalo u frižideru. Na najlonu sam razvila mljeveno meso u pravougaonik širine za 3 jajeta. Poredala jaja i uvila pažljivo kao rolat uz pomoć najlona.

Na drugom najlonu sam uredno poredala tanke sitNe slanine, širine koliki je rolat dugačak. Pažljivo sam prenjela rolat na slaninu i pomažući se najlonom sam uvila sve zajedno kao i što se vidi na slici.Rolat sam stavila po sredini tepsije, a oko nje sam poredala pripremljeno razno isjeckano povrće uvaljano u ulje, so, biber, vlasac, bijeli i crni luk u prahu.O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram