Nova godina: Vrijeme za novi početak i životne promjene


Evo nas u mjesecu decembru. Obožavam ga. Uvijek se radujem kao dijete svim decembarskim čarolijama. Sve izgleda tako bajkovito, romantično. Svi smo u nekom iščekivanju. Vjerujemo da će nam se desiti nešto što negdje u dubini duše želimo. A istovremeno se svuda u zraku osjeća nekakva staloženost, mir, sjeta: 31. decembra ćemo ispratiti ovu STARU godinu i u veselju čekati NOVU.

Skoro pa da bismo rekli kakva čudna kombinacija, slavimo kraj i početak istovremeno. Vjerovatno je to nešto što ne ide jedno bez drugoga. Bez kraja nemamo početak. I bez početka nemamo kraj. To je sastavni dio življenja.

Za jedan novi početak uvijek nam treba jedan period staloženosti, mira i sjete. Jedan osjećaj kraja. Onda nam dolaze inspiracije. 

Inspirisani smo kako biti bolji prema sebi i kako svoj život poboljšati. Dajemo sebi zadatke da od Nove godine okrećemo drugi list u svom životu. Obećavamo sebi da ćemo ispraviti ono u čemu smo nezadovoljni. To je dobar znak, jer znači da kreiramo svoj lični život.


Postoji vrijeme da nešto kreiramo u svom životu, ali isto tako postoji vrijeme u kome čekamo da to vrijeme dođe. Ako nešto čekamo u prirodi svih nas je da napravimo prostor za to što čekamo. A taj prostor pravimo u svojim mislima i emocijama.

Ovdje ću vam navesti nekoliko stvari kojih se trebate pridržavati prilikom svih čekanja i svakog novog početka:

1.      -“SEBE  VOLJETI  JE POČETAK CJELOŽIVOTNE  ROMANSE”( Oscar Willde)

Prije nego zaželite bilo koji novi početak u sebi, na sebi i oko sebe ne zaboravite se voljeti onakvima kakvi ste. Ne zaboravite da ste unikatni i takvi potrebni sebi i drugima.

2. -SEBE  UPOZNATI  JE  POČETAK  SVIH MUDROSTI, A  KRAJ VEĆINE ILUZIJA”(Gerd de Ley)

Nemojte se bojati sebe pogledati u ogledalo, bukvalno i figurativno. Ne stidite se svojih mana. One se često pretvore u vrline kojima zračite i osvajate.


- POČETAK  JE  NAJVAŽNIJI  DIO  ONOGA ČIME  SE BAVITE(Plato)

Ako ste se odlučili na novi početak budite svjesni da ste za to imali i tekako puno hrabrosti. Spoznali ste šta želite da promijenite. Birajte što konkretniji početak, onda su vam ostali koraci lakši.

-”SLOBODA  POČINJE  JEDNIM  OSMIJEHOM, A  JEDAN OSMIJEH  JE  POČETAK  LJUBAVI”(Majka Tereza)

Uzmite slobodu da budete svoji. Sve što radite radite tako da vas ispunjava zadovoljstvo, sve dok vam se spontano ne pojavi osmijeh na licu. Znajte da ste onda na pravom putu. Time gradite ljubav u sebi i oko sebe.

-”U  ŽIVOTU  I  UMJETNOSTI  ČOVJEK  MOŽE  SVAKI  DAN  IZNOVA  DA  POČINJE” (Louis Couperus)

Puno ljudi iščekuje u Novoj godini da napravi novi početak. Simbolično je to lijep momenat. Ali postoji opasnost da si napravimo veliku famu oko tog novogodišnjeg novog početka. U principu je svaki dan iznova jedan novi početak.


Početi nešto novo je “pričanje nove priče”. Ako ste se odlučili na novi početak onda morate privlačiti i pozitivnu energiju svojim mislima i govorom. Budite inspirisani za bilo koje nove početke na koje ste se odlučili.

Svi kreiramo vlastite živote, a ako smo pozitivni onda nam kosmos ili neke druge sile , čega smo i mi tagođer  dio, šalju odgovore.

Na nama je da vjerujemo.

Vjerovatno je ta vjera ono sto čini čaroliju  decembra. Vjera u bolje!

Pročitajte zašto je važno odvojiti vrijeme za sebe i šta rizikujemo ako to ne učinimo (kliknite ovdje)

Piše: Vanja Beukelman-Pavlović
Fotografije: Pink Peonies


O autorici...Vanja Beukelman-Pavlović , lifecoach
(stručna saradnica za uspjeh i sretan i ispunjen život)

Vanja je rođena u Tuzli, živi već 20 godina u Holandiji. Majka je troje djece. U Holandiji radi kao lifecoach,(u grupi i pojedinačno), te daje treninge i pomoć, ako neko hoće nešto više da postigne u životu ili da nešto promjeni... Davala je časove bosanskog jezika, jer je po je struci nastavnik, a trenutno vodi i radionice "balkanske kuhinje". Kao hobi učestvuje u pozorišnim predstavama, koje režira njena najstarija kćerka. Uživa u muzici i obožva da se druži te stiče nova poznanstva. Zanimljive su joj životne priče jer je svaki čovjek neiscrpna ispiracija....

Za sva pitanja, javite se u inboks:

https://www.facebook.com/VanjaLifecoach

Instagram