Novogodišnja večera


Da bude ljepše, drugačije i svečanije. Ja sam se odlučila za varijantu omlet sa brokuli. Eto, tek toliko da se ne osjetite drugačiji dok ostali uživaju u raznim djakonijama, a vas čeka lagan protein i neko zeleno povrće.


- nekoliko cvjetova brokuli
- 200ml bjelanca
- 1 luk shalot 
- malo ulja
- so, biber
- začiniLuk shalot isjeckati na sitne kockice i na malo ulja popržiti posoljenog. Dovoljno je da postane slatkast. Cvjetovi brokoli na krupno rende narendati, usuti u činiju zajedno sa prženim lukom, bjelancima i začinima. Pored soli i bibera dodala sam crni i bijeli luk u prahu, sušeno sjeckano lišće zeleni i sve blago promješala. Usula sam u silikonsku posudu i pekla na 210C jer na mojoj silikonskoj posudi piše da je to maksimalna temperatura. Peklo se dosta dugu, preko pola sata, jer ipak za bjelance treba jača temperatura. Vidi se kada je pečeno jer sve bude lijepo sjedinjeno. Izvadila iz rerne i prevrnula na tacnu. Preko sam poredala paradajz da ukrasim jelku i posula sa sušenim zelen liščem, ljutom tučenom paprikom i malo, nekoliko točkica senfa.


Ovakav omlet je veoma ukusan jer mu je propržen luk i začini dalo poseban ukus. Htjela sam da stavim i kurkumu, ali je teglica skroz prazna. Lampioni od paradajza neka vas ne bude, to je samo ukras, znam da se za večeru ne jede crveno.


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram