Oraščići: suhi kolačići za zimske dane


Vjerujem da svaka kuća ima ove prese za orahe. Ako ih i nemate, onda možete da pravite male loptice i da ih redate na tepsiju i pečete. One će se prilikom pečenja oblikovati u poluloptu i možete sa njima da postupate isto kao i sa ovim tijestom iz prese. Za tjesto od kojeg sam dobila 12 oraha ili 24 polovina za orahe, upotrijebila sam sljedeće:
Sastojci: 

- 60gr putera
- 50ml bjelanca 
- 100gr svjetlog heljdinog brasna
- stevija (ili neki drugi zaslađivač po izboru)
- (bademovo) mlijeko po potrebi
- 1/4 kašikice praška za pecivo

Puter treba da bude sobne temperature, a umjesto 50ml bjelanca možete slobodno da upotrijebite jedno jaje. Ja vrlo rijetko koristim žumanca, pa zbog toga i usmjeravam recepte prema svojim potrebama. Što se tiče stevie, ja koristim onu gustu u kapima i za ovo tijesto mi je trebalo pet  kapi. Ali ako neko koristi steviu u prahu onda neka zasladi kako piše u uputstvu. Također što se tiče heljde, ne znam da li u vašim  prodavnicama ima svjetlije i tamnije brašno heljde. Tamnije brašno je pogodno za hljebove, ali svjetlije brašno je idealno za peciva, kolače, palačinke... Tijesto od brašna tamnije heljde se vrlo lako rasipa i plašim se da neće biti lako za raditi sa njim. Ako nemate svjetlo brašno heljde, nego integralno heljdino, vi onda to integralno heljdino prosijete i dotićete brašno svelo za kolače.


Dakle, puter, bjelanca, svjetlo heljdino brašno, stevia i p.z.p. promiješati i dodati za početak možda 20ml badem mlijeka i mijesati spatulom da se tijesto sjedini i dobije gusta masa koja teško spada sa spatule ili kašike (zavisi sa čime miješate). Bitno je da vam tijesto ne bude bistro a ni pretjerano tvrdo. Tijesto treba lako prstima da se oblikuje. Pošto se to tijesto lijepi za prste , ja koristim rukavice i onda sa njima lako i brzo oblikujem. Prvo od tijesta namjestite kuglicu koja će biti zapremine koliki je i kalup, zatim stavite u kalup i prstima fino rasporedite da svugdje se lijepo popuni testo po kalupu. Ako nemate kalup onda pravite male kuglice kao za "breskva kolač" i njih redajte na tepsiju. Pecite u zagrijanoj rerni na 180C/10 minuta.O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram