Otkrijte koji cvijet i kada je (ne)prikladno pokloniti?

Koliko je prodaja cvijeća u prošlosti imala svrhu i bio jedan od unosnijih poslova govori i činjenica da je razvojem poslovanja svaki cvijet dobio svoju poruku i svaki cvijet je govorio za sebe a umjesto vas. 

U skladu sa prilikom navodimo vam samo neke od poruka koje neki cvijet može da prenese.

Kada ste poslednji put kupili/dobili cvijet?


 "Cvijeće-cvijeću!", ova fraza je gotovo zaboravljena i toliko se rijetko koristi da mnogi i ne znaju šta ona zapravo znači. Razlog tome je vjerovatno besparica, ali isto tako i vaspitanje kao i život u kome je ovaj gest ova vrsta poštovanja gotovo nestala. Samim time je i prodaja cvijeća opala i potpuno se promijenila. Prodaja cvijeća uglavnom sada dobro prolazi samo na grobljima, jer to je prilika kada se najviše ljudi ogrijeznu da kupe cvijet ili buket.

Poruka i simbolika nekog cvijeta


Prodaja cvijeća nije samo puki biznis, to je pomaganje kao i pakovanje raznih poruka i pomoć osobama u raznim prilikama, kao i mala kap koja je potrebna u čaši da bi ljepši pol bio srećniji i zadovoljniji. 

Prodaja cvijeća najviše procvjeta kada su u pitanju određeni praznici, da li je to 8. Mart, nečiji rođendan, svadba, dan zaljubljenih, sahrana, ali cvijet na poklon može da se iskoristi kada muž traži izvinjenje od supruge, kada dijete dobije lošu ocenu u školi, kada želite da se dodvorite punici, zahvaliti šefici ili koleginici na poslu. Zato se prodaja cvijeća svodi samo na određene prilike i povode, a nikada iz navike i iz razloga što je lijepo poklanjati cvijeće. 


Iako se zna da svakoj ženi prija cvijet ili buket na poklon, potpuno bez razloga, a tako bez povoda najviše ćete usrećiti onoga kome cvijet poklonite.
Koristi cvijet a ne riječi

Koliko je prodaja cvijeća u prošlosti imala svrhu i bio jedan od unosnijih poslova govori i činjenica da je razvojem poslovanja svaki cvijet dobio svoju poruku i svaki cvijet je govorio za sebe a umesto vas. 

U skladu sa prilikom navodimo vam samo neke od poruka koje neki cvijet može da prenese:

Ruža kao cvijet se najviše poklanja, u zavisnosti od boje ruže imaju širok spektar onoga što želite da poručite. 


Crvene simbolišu strast i ljubav, zahvalnost i zadovoljstvo. Bijele su simbol čednosti, iskrenosti i bezgrešnosti. Žute ruže u zavisnosti od prilike nose poruku veselja i sreće, dok u odnosu muškarca i žene simbolizuju ljubomoru. Narandžaste ruže su simbol žudnje i opčinjenosti, a purpurne ljubavi na prvi pogled. Tamnoljubičaste ruže, djeluju ekscentrično i znak su želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog vještačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg. 

Ruže bez trnja, isto kao i purpurne ruže mogu označavati ljubav na prvi pogled. 

Kada žena poklanja muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti! 

Orhideje simboliše želju za uspjehom i posebnost. Ovaj nježni cvijet može da simboliše ljubav, rafiniranu ljepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. 

Istraživanjima je utvrđeno da postoji od 25000 do 30000 vrsta orhideja. 

Narcis označava samoljublje, narcizam, ali može biti i simbol rođenja, novog početka. 

Ali obratite pažnju jer kako kažu žuti narcis označava prezir. Ljiljan predstavlja simbol beskrajne ljepote, sreće, nevinosti i spasa. 

Magnolija označava dostojanstvo i otmjenost. Postoji i vjerovanje da magnolije označavaju nevjernost muškaraca koji ih poklanja. Mimoza je znak sigurnosti, pouzdanja, a zastupljena je i u masonskim obilježjima. Crvena lala se vezuje za ljubav, a žuta za beznadežnu ljubav. Ružičasta lala označava brižnost, a bijela opraštanje. Suncokretom na poklon šaljete poruku da ste snažni, ponosni ali može da kaže i da ste zlobni i zlopamtilo. Ukoliko suncokret poklanjate osobi koju volite poručujete joj da je vidite kao centar sveta. 

Ljubičice su znak odanosti i vjernosti, a bijele su simbol skromnosti. Zumbuli simbolišu vjernost i nepokolebljivost, mada mogu simbolisati i igru. Jasmin označava odanost,  a božur je simbol časti i bogatstva. Oko bambusa se uvijek vodila polemika da li je dobar ili ne na poklon i da li je dobro ili ne držati ga u domu, a on je jednostavno simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice. Hrizanteme se nose na groblje. I na kraju da pomenemo begonije, koje nemaju baš prijatno značenje, jer one simbolizuju crne misli, dok lavanda označava nepovjerenje.

Instagram