Kako napraviti domaću hrono-tjesteninu?

domaca tjestenina bez glutena
Ni malo lak zadatak. Željela sam da stvorim neku svoju ličnu tjesteninu, ali dok nisam bućnula bijelog brašna ništa nije moglo da se dobije što bi ličilo na tijesto za mašinu. Još uvijek nisam sigurna da li sam dobila ukusnu tjetsteninu i da li će se neka od vrsta brašna krskati pod zube. Za sada samo znam da sam uspjela da zamijesim, razvijem i isječem na mašinu. Dok se sušila skroz je pobijelila, ali će sigurno potamniti kada se bude kuhala.


U ovom eksperimentu u najuži izbor je ušlo 3 vrste brašna, ali sam morala da se pomognem i sa četvrtom, ni manje ni više nego sa bijelim brašnom. Upotrijebila sam u istoj razmjeri 

- teff (vrsta integralne žitarice bez glutena popularna u Etiopiji, dostupna u trgovinama zdrave hrane)
- crvena fife (red fife) brašno
- heljda

RED FIFE BRASNO (ukratko)

Odlučila sam se za red fife brašno, jer je ono idealno baš za hljeb i peciva zbog svog visokog glutenskog sadržaja. U kombinaciji sa psylium dostiže svoj vazdušast izgled, mekoću i prefinjen ukus.

Red fife se smatra najstarijom sortom pšenice u Kanadi. Donijeta je i posijana 1842. godine. Dugi niz godina je ova sorta padala u zaborav, ali u posljednje vrijeme postala je veoma popularna kod pekarskih zanatlija, baš zbog svog izuzetnog ukusa i visokog glutenskog sadržaja.


(UKOLIKO NE MOŽETE NABAVITI RED FIFE BRAŠNO, MOŽETE GA ZAMIJENITI GLATKIM PŠENICNIM BRAŠNOM)

Znači njih sam uzela u potpuno istoj razmjeri. Usula vode (ne znam u ml) koliko sam ocijenila da će biti dovoljno da se zamijesi tvrdo tijesto koje će biti pogodno da se razvije na mašini.

Čim sam počela da ga razvijam ono je automatski pucalo i to je značilo da od razvijanja nema ništa. Ponovo sam sve sjedinila i usula još vode, gnječila prstima da dobijem tijesto kojem je očigledno potrebno brašna da se sjedini u tvrdo tijesto. Za ovu avanturu znala sam da moram upotrebiti isključivo samo meko bijelo brašno, da popravi to što ove tri vrste nisu dozvoljavale da se tijesto sjedini. Bila sam upravu, lijepo se mijesilo i dobila sam tijesto koje je već pod rukama pokazivalo da se neće raspadati kroz mašinu. Ali, ipak sam odlučila da ga odložim u vakum kesu u frižideru preko noći da se tijesto što bolje "odmori".


I evo ga, uspelo je, što se da odma primjetiti po krajevima, jer više nema pucanja i rasipanja. Moja mašina ima brojeve od 1-8. Razvaljala sam ga do br. 5, zatim sam prebacila na dodatak za špagete, ali se ispostavilo da je trebalo biti tijesto na br. 4 za dodatak za špagete, ali i ovako je bilo dobro. Teže ide nego sa bijelim brašnom, ali uz vješte ruke uspjela sam sve lijepo da razvučem.

Ostalo je samo još da se sve fino osuši, pa da sutra za doručak spremim nešto zanimljivo za sve nas, jer vikend je počeo i svi smo na okupu. Drago mi je da sam uspjela da od nemogućeg brašna napravim moguću tjesteninu. Odnos brašna i drugog brašna je uglavnom isti 1:1:1:1. Odlično!

Naravno Vi možete da zamijesite sa kojom god hoćete vrstom brašna... izazov je na vašoj strani. Samo je najbitnije da tijesto bude jakoooo tvrdo zamiješeno, jer se tako najlakše radi na mašini.

A ovako izgleda kad se skuha...
O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram