Kako se držati novogodišnjih rezolucija?

Već smo dvije sedmice u prvom mjesecu ove Nove 2015. godine.  Svakodnevnica nas je već zarobila. Ako smo iskreni prema sebi ne ...Već smo dvije sedmice u prvom mjesecu ove Nove 2015. godine. Svakodnevnica nas je već zarobila. Ako smo iskreni prema sebi ne počinju li  nam blijediti  novogodišnje rezolucije koje smo sebi postavili? Držimo li se svih obećanja? Sve što nam nije uspjelo u prošloj godini stavili smo na listu za novu . S velikim ubjeđenjem da ćemo to ovaj puta sigurno ispuniti.


Liste su uglavnom slične, bar kod pripadnica “ljepšega pola”:

1. Početi sa dijetom ili novim načinom ishrane

2. Baviti se sportom, jogom ili više vremena provesti u prirodi

3. Sebe dobro organizovati i ne biti pod stresom.

4. Posvetiti se sebi puno više nego prošlu godinu

5. Početi novi posao

I sigurno još puno drugih...

Posao jednog životnog trenera je najčešće da podržava klijente u njihovim promjenama. Rezultat ne može da bude poslije jednu sedmicu ili dvije. Da bi  postigli novi ritam ili novi mentalitet  potreban je lični trening u trajanju od 3 mjeseca. Tek tada možemo očekivati rezultat.

Strategija za promjenu:

Ako želimo da imamo uspjeh potrebno je da  svakodnevno sami sebi kažemo:
- Ja i samo ja sam u stanju svoj život da promijenim
- Ja sam jedno inteligentno biće koje ima moć za promjene u svojim rukama
- Ja nisam ovisan o tome šta drugi misle o meni i o mojim kvalitetima
- Ja ću sigurno postići to što želim

Ako ovo ponavljamo svakodnevno, pa čak i par puta na dan, naš mozak će to akceptirati kao realnost.  

Dok nas mozak prihvata realnost krećemo polako u akciju sa analizom u kojoj ćemo napisati  prvo šta je naša sadašnja situacija, zatim drugo šta bismo voljeli da postignemo i treće kako želimo to da postignemo. 


Napravimo zabilješku:

- Gdje sam sada….
- Gdje želim biti…..
- Kako ću tamo stići….

Sve što želimo da postignemo mora biti:

- Specifično,  znači  tačno reći sebi šta želimo da promijenimo
- Realno, znaći da moramo željeti nešto sto je u našoj moći
- Relevantno, znači da ta promjena mora biti jako važna za nas u našem životu
- Vremenski ograničeno, znači odrediti si tacno vrijeme kada bi ta promjena mogla da se postigne

Na kraju možemo sebi da vizualiziramo situaciju u kojoj želimo da se nađemo. Da pokušamo da se vidimo sa postignutim rezultatom. To je jedan jak oblik koji također utiče na nas mozak i koji možemo svakodnevno da vježbamo.

U životu se radi o tome da idemo dalje, da sebe nadgrađujemo, a ne da sebe kritikujemo. Život je samo jedna velika škola puna izazova. Na nama je koliko se želimo upustiti u avanturu.

Potruditi se baviti  sportom, zdravom ishranom, svjesnim životom ili nekim sasvim novim početkom ne znači konstantno stremiti ka tome, nego znači sebe istrenirati da sve to postane dio nas. Sve što radimo,radimo za sebe a ne za druge.

Sebi stalno treba ponavljati: ”Ja radim ……. zato što želim da je moj Život takav.”


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.