Efikasni savjeti kako uštedjeti novac u novoj godini


U praznicima koji su za nama smo uživali  svako na svoj način. Veselili se i dali sebi malo oduška. Možda na trenutak zaboravili svakodnevnicu. I to nam je svima potrebno. Koliko god smo se trudili da budemo što više ekonomični  u praznovanju ipak se uvijek potroši više novaca nego što je trebalo ili moglo… Bilo i prošlo, vrijeme ne možemo vratiti u nazad. Ono što možemo je gledati u naprijed i početi novu godinu sa planovima kako uštedjeti novac.

Novac je nešto sto nam ne donosi sreću. Ipak  je potreban u današnjem svijetu,jer je još uvijek najrasprostranjenije platežno sredstvo. Nikada ga nije dovoljno, jer što ga više imamo veći su nam prohtjevi. U tome svi ličimo jedni na druge.


Kako sto bolje iskoristiti platu?

U najčešćim slučajevima svakoga mjeseca liježe na račun izvjesna suma novca, mjesečna plata i to treba razvoditi do slijedećeg mjeseca i slijedeće plate.

Prvo što moramo učiniti kada dobijemo platu  moramo platiti dadžbine koje su obavezne, struja, voda, grijanje… Ne možemo računati da sa tom sumom novca možemo raspolagati.

Novac koji nam ostaje možemo podijeliti u dvije kategorije:


1. Artikli koje moramo kupiti  ( hrana, higijenske potrepštine, školske knjige )
2 .Artikli koje  koje možemo kupiti ( odjeća, izlasci, hobi )

Ljudi koji imaju problema sa finasijama i ne mogu da sastave kraj sa krajem, moraju prvo pogledati kategoriju “2. : Možemo kupiti”. U toj kategoriji vidjeti šta želimo ili moramo izostaviti. Na primjer, ne bavimo li se preskupim hobijem? Da li nam nova garderoba baš sada treba, ili smanjiti izlaske.


Ako  i ovo nije riješenje, najbolje je  voditi evidenciju u BLOKU  SA  ZABILJEŠKAMA. To je pregled ulaza novca i potrošnje novca. U tim zabilješkama  počinjemo sa evidencijom koliko novaca nam liježe na račun, a poslije svaki potrošeni račun sačuvati i zabilježiti u šta se trošio.

Ovo djeluje jako dosadno, ali ko imamo problema sa novcem ovo je idealan način da imamo pregled u šta novac trošimo. Prednost  u evidenciji potrošenog novca je u tome što možemo vidjeti da li smo trošili novac za nepotrebne stvari i da za slijedeći mjesec možemo uspavati. Ovo trebamo najozbiljnije uzeti u svoje ruke i minimalno 6 mjeseci izdržati da bismo dobili jasan pregled svoje  potrošnje.

Rezultat ove  evidencije  je da vidimo u šta najviše novca trošimo,npr. Previše časopisa, dječjih igračaka, izlazaka u kafiće i sl.

Ali ako i dalje još uvijek imamo finansijskih problema možemo preći na drugu fazu:

Kako obavljati svakodnevnu kupovinu?

1.Napraviti spisak sta treba da kupimo

Na taj način ćemo napraviti pregled svih namirnica koje još imamo u kući i napisati samo potrebne namirnice. Pri kupovini se strogo pridržavati spiska. Za još bolji rezultat  možemo otprilike zabilježiti budžet koji nam je na raspolaganju i evidentirati otprilike cijene artikala. Pri tome nam mogu biti orijentire i reklame kojih je sve više u poštanskim sandučićima.

2. Probati obaviti snabdjevanje za jednu sedmicu

Najefikasnije i najmanje zamarajuće je obaviti trgovinu za sedam dana. Onda znamo otprilike i šta će nam biti na jelovniku, pri čemu si možemo priuštiti raznovrstan jelovnik.

3. Kupovinu obavljati bez djece

Ko ima djecu bolje mu je kupovinu obavljati bez njih. Djeca vide samo šarenilo bombona i prepoznaju reklame koje su vidjeli na televizijskim reklamama. A mi da bismo izbjegli dosadjivanje djece najčešće da bismo ih umirili kupimo previše bespotrebnih namirnica.

4. Ne ići u kupovinu praznoga želuca

Najveća greška je trgovinu obavljati kada smo gladni. Onda nas vuče instinkt, na ne razum i potreba. Tada uvijek kupimo bez sumnje nepotrebne namirnice. Najčešće kupimo što nam se tog momenta jede i u puno većoj količini nego što bi inače kupili, jer nam tako diriguje prazan stomak.

5. Probati izbjeći impulsivnu kupovinu

Ako smo impulsivni u bilo čemu nije dobro, a naročito u kupovini namirnica. Nisu nam potrebne prevelike količine. Pametno je kupiti tačno koliko nam treba.

6. Dobro moramo upamtiti GRATIS ne postoji

Marketing je svijet za sebe. Sve više je studija gdje se uči kako artikle napraviti što atraktivnijima i privlačnijima. Postoji psihologija marketinga. Svako ima svoje interese  i mora da obavlja svoj posao ipak mora nam biti jasno da iza artikla GRATIS smo možda platili čak i duplo. Pa neka nam to bude pitanje izbora.


Pored  svega ovoga moramo se zapitati da li nam zaista trebaju zadnji modeli tehnologije koja napreduje  jako velikom brzinom, kao naprimjer kupovina najnovijih telefona, televizora i ostalih kućanskih aparata. Zadnji modeli su uvijek najskuplji, ali ne garantuju toliko skuplji i bolji kvalitet.

Obratiti pažnju kako trošimo novac i probati nešto uštedjeti nije kazna, nego je pomoć da izbjegnemo stres koji prouzrokuje besparica.


Fotografija: Viva Luxury


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice. 

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. 

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim. 

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina. 

A od septembra dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji” Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi 
"Život".

Instagram