Kako ostati pozitivan u negativnom okruženju oko sebe?Vrijeme ne stoji. Stalno se mjenja. Dolaze dobra i loša vremena. To su procesi kroz koje prolazi naše čovječanstvo. U zadnje vrijeme se čuje svuda: ”Kriza je!” Jeste, kriza je ne samo u gospodarstvu nego i u vjeri, u obrazovanju i porodici.


U ovom momentu živimo u vremenu kada je teško osloniti se na jednu državu ili jedan sistem. Živimo u vremenu kada zaboravljamo da smo dio prirode i nemilosrdno samo hoćemo da uzimamo od nje. 

Došlo je vrijeme da u sebi formiramo novu svijest.


Moramo biti svjesni sebe i uloge koju imamo u okolini u kojoj se nalazimo. Iako smo samo jedna minimalna čestica u cijelom univerzumu to ne umanjuje našu ulogu u svemu tome. Naš lični život je ono što ulažemo za jednu cijelinu.

Svijest je psihološki proces. Svijest je stanje uma koje karakterizira osjećaj nas i okoline. I na tome možemo puno poraditi.
Ne moramo da osnivamo neku političku ili vjersku organizaciju da bismo bili svjesni i da bi smo svjesno živjeli. Biti svjestan je puno jednostavnijei i ljepše.

DOVOLJNO JE DA KRENEMO OD TOGA DA SMO MI NAJODGOVORNIJI U KREIRANJU SVOJIH ŽIVOTA

Pri tome se možemo pridržavati nekih pravila:

1. Međusobno razumijevanje i tolerancija  neminovno će dovesti do pozitivnih promjena u odnosu sa sobom i ljudima oko nas. Proširimo si vidike. Akceptirajmo različitosti.

U svijetu gdje smo više svjesni  nema mjesta samo za naš ego već i za druge vrijednosti, kao što su ljubav i briga.

2. Odgajajmo djecu da nisu paraziti, nego dio društva. A to ćemo najbolje postići ako im pomognemo da imaju  odgovornost  za sebe i druge. Vjerujmo svojoj djeci. Greške koje prave su njihove lekcije. 

Porodica je osnova društva i ako smo u stanju svako svoju porodici formirati da svjesno funkcioniše, uradili smo najviše što smo mogli za čovječanstvo.


3. Budimo skromni i štedljivi ne samo u novcu, nego i ophođenju sa hranom i odjećom. U trošenju energije i vode. U očuvanju okoline.

4. Hranimo se zdravo. Izbjegavajmo "umjetnu" hranu. U trgovinama ne trebamo da kupujemo proizvode koje nisu poznavale naše bake.

5. Trudimo se da održavamo tijelo i duh u balansu. Pomozimo svom tjelu da nas što duže nosi. Dobra fizička kondicija nam može biti preventiva za puno bolesti.
Svakome odgovara neka fizička aktivnost: Rad u vrtu ima višestruku korist. Sem kretanja privređujemo zdravo povrće i voće, uzgoj cvijeća je jako terapeutski.  Meditacija i yoga  štite nam moždane ćelije i mišiće. Fitnes nam je dobar za kondiciju. Vožnja bicikla kroz prirodu nam štiti srce. Šetajmo i izbjegavajmo za kratke relacije koristiti auto.Ono što vidimo izvan sebe, također se događa u našem unutarnjem svijetu. Nešta nova svijesti  i novi vidici nam prave prostora da budemo svoji i istovremeno dio ogromne cjeline.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice. 

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. 

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim. 

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina. 

A od septembra dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji” Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi 
"Život".

Instagram