Lisnati kelj sa mesom


Ovo je meni jedan od dražih obroka. Da li zato što volim lisnati kelj ili jednostavno sve te kombinacije daju divan ukus, ali ovo je meni vrlo drago jelo.


- 10 listova lisnatog kelja
- krto meso na krupnije kocke
- 1 paprika sveža 
- 2 kelerabe
- 2 šargarepe
- so, biber
- zelen lišće sjeckano
- crni i bjeli luk
- so, biber, začini
- kašikicu aleve crvene paprike
- malo ulja

Lišće lisnatoga kelja po kidati sa korenja i iščetkati na sitnije, crni i bjeli luk isjeći na sitnije. Kelerabu očistiti i isjeći na sitne kockice. Papriku prerezati na pola i očistiti od žilica i sjemenki.

Na malo ulja propržiti crni i bjeli luk i ubaciti sve ostale sastojke, naliti vodom i kada provri, smanjiti na slabu temperaturu, poklopiti i neka se kuha dok meso ne bude skuhano. Na kraju dodati kašikicu aleve paprike, promješati i još kuhati nekih 10 minuta.


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".


Instagram